West-Brabantse gemeenten starten ICT-bedrijf

Dit artikel delen:
Handen schudden

De gemeenten Bergen op Zoom, Etten-Leur, Roosendaal en Moerdijk hebben samen een zelfstandig ict-bedrijf opgezet: ICT West-Brabant West (ICT WBW). Het bedrijf verzorgt het ict-beheer van de vier gemeenten. Dit moet een vermindering van kwetsbaarheid, verbetering van kwaliteit en een kostenbesparing realiseren.

De samenwerking en voorbereidingen voor het zelfstandige ict-bedrijf gingen al enkele jaren geleden van start. Zo gingen de gemeenten Etten-Leur en Roosendaal een samenwerking aan, waarna de gemeenten Bergen op Zoom en Moerdijk zich ook aansloten. Eerder dit jaar besloten de gemeentes om het zelfstandig ict-bedrijf daadwerkelijk op te richten. Toch bleek niet elke gemeente de samenwerking te zien zitten. Zo had Raadslid Martine Suijkerbuijk van Bergen op Zoom haar twijfels over de samenwerkingsconstructie. Volgens haar zijn dit soort samenwerkingen binnen de overheid vaak onvoldoende doordacht.

Uiteindelijk is het zelfstandige bedrijf ICT WBW toch opgezet. Het ict-bedrijf bestaat uit veertig medewerkers, afkomstig uit de vier gemeenten, en is verantwoordelijk voor het ict-beheer van Bergen op Zoom, Etten-Leur, Roosendaal en Moerdijk. De samenwerking moet ervoor zorgen dat de gemeenten minder kwetsbaar zijn, de kwaliteit verbeterd wordt en er minder kosten gemaakt hoeven te worden.

Samenwerking

Burgemeester van gemeente Etten-Leur Heleen van Rijnbach ziet veel kansen in de samenwerking ICT West- Brabant West: ‘Automatisering wordt voor gemeenten ook steeds complexer en de eisen aan snelle, digitale en veilige dienstverlening steeds hoger. Ook moeten steeds vaker gegevens tussen gemeenten onderling en ketenpartners, met name in het sociale domein, worden uitgewisseld. Om daar een goed antwoord op te hebben, hebben we met vier gemeenten de handen ineengeslagen. Het gaat kortgezegd om verminderen van kwetsbaarheid, beperkt houden van kosten en het behoud en verbeteren van kwaliteit. Daarbij hebben we innovatie hoog in het vaandel.’

ICT WBW ondersteunt in totaal 2400 werkplekken op 25 verschillende locaties. De organisatie is gevestigd in het gemeentehuis in Zevenbergen (gemeente Moerdijk) en staat onder leiding van Eduard Kerssemakers, directeur bedrijf van de gemeente Moerdijk. Naar verwachting zullen meer (overheids)instanties uit de regio West-Brabant zich in de toekomst aansluiten bij het ict-bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-25T10:52:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.