Rijk neemt IT-manifest Ngi-NGN (nog) niet aan

Weigeren

Beroepsvereniging Ngi-NGN voor it-professionals heeft een IT-manifest voor de overheid opgesteld. Daarin staat een aantal standpunten over hoe de inkoop en het project- en programmamanagement rond ict verbeterd kunnen worden. Ngi-NGN wil het IT-manifest op 8 oktober officieel aanbieden maar heeft nog niemand binnen het Rijk bereid gevonden het document in ontvangst te nemen. Zowel Ton Elias, voorzitter van het parlementair onderzoek naar Rijks-ict, als de nieuwe Rijks-cio Hans Wanders hebben bedankt.

In een interne mailing aan leden schrijft het bestuur van Ngi-NGN het plan te hebben het manifest aan te bieden 'aan een toonaangevend persoon binnen de overheid. We hebben Ton Elias benaderd, maar die is met een ander onderzoek gestart, en doet niets meer rondom 'zijn' parlementair onderzoek naar ict.' Ook de nieuwe chief information officer (cio) van het Rijk, Hans Wanders, wil niet. Volgens het bestuur kan en wil hij 'een dergelijk document niet namens alle cio's binnen het Rijk die hij vertegenwoordigt'.

In een reactie zegt bestuurslid Maarten Emons dat er nog steeds wordt gezocht naar iemand binnen het Rijk die het stuk durft aan te nemen. 'Ze mogen het stuk ook vooraf inzien. We staan open voor suggesties. Het zou mooi zijn als we nog iemand kunnen vinden voor 8 oktober.'

Debat

Het manifest is opgesteld door een aantal informatieprofessionals. Tijdens speciaal daarvoor georganiseerde bijeenkomsten van het Ngi-NGN is er de afgelopen weken volop over het manifest nagedacht en gediscussieerd. Uiteindelijk zijn er vijf stellingen uitgekomen die elk afzonderlijk worden uitgewerkt, vertelt Emons. 'Het doel van het manifest is om een discussie los te maken bij it-managers, programmamanagers en inkopers over hoe it-projecten bij de overheid wel succesvol kunnen worden.'

Ngi-NGN is zich gaan mengen in het debat over overheids-ict. Zo pleitte begin deze maand de beroepsvereniging nog voor een register en een beroepscode voor ict-professionals, om fiasco’s zoals bij de Sociale Verzekeringsbank te voorkomen. Emons: 'Als beroepsvereniging van it-professionals hebben wij een visie op hoe op een andere manier it-projecten uitgevoerd zouden moeten worden. Het is ook onze rol om die visie uit te dragen.'

Er komt ook een aparte website over het manifest: www.it-manifest.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Laat dit niet precies het probleem van (een deel van) de ICT sector zien:

"Wij weten wat goed voor u is, wij hebben de oplossing voor uw problemen. Zelfs al hebt u geen probleem, hebben wij een oplossing voor u."

Zoals ik het lees in dit artikel heeft het rijk nooit om zo'n manifest gevraagd, dus niet zo verwonderlijk dat niemand het aan wil nemen.


Kijkend naar de overheidsfiasco's, of dat nu bij infrastructuur (betuwelijn, prorail) of ICT ligt: dit los je niet op met een manifest of gedragscode. De hele overheidssector heeft een imago- en cultuurprobleem, waardoor dit soort fiasco's in hand worden gewerkt.Laten we de Ngi-NGN het voordeel van de twijfel geven. Zoals in De Groene Amsterdammer vorige week werd geschreven: "Aan de wortel van alle problemen ligt een met wederzijdse instemming in stand gehouden gezelligheid" (zie http://www.groene.nl/artikel/systeemfout).

Het Ngi-NGN manifest zou een goede stap kunnen zijn om deze gezelligheid van binnenuit op te schonen.

Beste Pa Ve Ke,
Ik deel je opvatting dat een deel van de sector een probleem heeft. Waar we verschillen is wat dat probleem dan is. De Ngi-NGN staat onder meer voor de professionaliteit van de beroepsbeoefenaar. En onderdeel van professionaliteit is dat je ook ongevraagd advies geeft. Als een(deels) verkeerde vraag gesteld wordt, of een belangrijke vraag niet gesteld wordt, zou je hierin de discussie met de opdrachtgever aan moeten durven gaan. Verder is het zo dat dit manifest mede is opgesteld met deskundige mensen die professioneel werkzaam zijn binnen de overheid. Zij weten waar de overheid behoefte aan heeft: meer kritisch denkvermogen. Lees het manifest maar eens, wellicht komen we dan meer op één lijn.....

Waar kunnen we dat manifest dan lezen?

Beste Marco,

Nog even geduld tot 8 oktober: https://www.ngi-ngn.nl/Overige/Algemeen/Nieuws/IT-Manifest-voor-de-overheid-bijna-klaar.html

@Marco Coopmans: ik denk dat we nog een weekje geduld moeten hebben:
https://www.ngi-ngn.nl/Overige/Algemeen/Nieuws/IT-Manifest-voor-de-overheid-bijna-klaar.html

Wellicht dat Rick een betere link heeft?

Pa Va Ke heeft op zich wel gelijk. NGI-NGN is een kleine groep IT-mensen (20 of 30) binnen de vereniging die samen stellen dat ze voor de IT-beroepsgroep staan, maar dat is in werkelijkheid niet zo. Het is niet voor niets dat steeds minder mensen lid zijn van deze vereniging.

Verstandig om echt kritisch naar deze groep en hun uitingen te blijven kijken. Hun echte motieven zijn niet echt ethisch.

Ik ben daarom ook wel benieuwd wat er in het manifest staat.
Laten we daar als vakgenoten maar eens wat van vinden :-)
Was mooier geweest als NGI dat eerst had gedaan alvorens het te willen aanbieden.

Iedereen kan wel een manifest schrijven en dat aanbieden. Als Hans Wanders daar aan gaat beginnen is het einde zoek.

Als je zo nodig een manifest onder de aandacht wilt brengen, doe dan stoer en publiceer het in enkele grote (vak)bladen. Als het hout snijdt komt het vanzelf binnen waar je het hebben wilt, en misschien nog wel in andere sectoren ook. Sta je meteen weer goed op de kaart.

En het risico dat het afgebrand wordt... tja.

@MarcCoopmans Eens, het had handiger geweest als het manifest al hadden kunnen lezen. Nog een paar nachtjes slapen en dan weten we het en kunnen we oordelen. Ik ben benieuwd! Al zit ik nu te surfen op de NGI site en ik ben er eigenlijk nog steeds niet helemaal achter wat voor organisatie het is en wat ze doen. Kan je er bijvoorbeeld ook een cursus Cobol volgen? Daar zou ik nou in geinteresseerd zijn ivm een carriere switch.

Nadat Luther zijn manifesto op de kerkdeur spijkerde is het bergafwaarts gegaan. Aan het initiatief hangt, hoewel de inhoud me niet bekend is, dus een 'spruitjeslucht' van verzuiling.
Zeker als ik de reactie van Rick lees, waarin gesteld wordt dat de Ngi-NGN leden werkzaam zijn binnen de overheid en aldus weten waar behoefte aan is. Euh.... cliëntelisme?

Wacht effe.... liggen er niet metersdikke rapporten van meer dan 10 jaar aan onderzoeken over de etterende ICT projecten te verstoffen welke allemaal tot de eensluidende conclusie komen dat de overheid zich teveel op afstand heeft geplaatst?

Kritisch denkend zoals gevraagd vermoed ik dat de Ngi-NGN vooral een teruglopend aantal leden ziet, achterliggende bedoelingen lijken dus gericht op het handhaven van de status quo terwijl oude poldermodel juist in al zijn voegen en naden kraakt als gevolg van de ICT.

Polderend ICT-Nederland lijk elke discussie graag overnieuw te beginnen.
Zonder enige terugblik op de historie. En dan herhaal je wel wat.

"Iedereen kent wel de verhalen van IT-projecten die te duur zijn, veel te weinig opleveren, te lang lopen, slecht gemanaged worden. Niemand wil het, en toch gebeurt het. Achter de discussie over de oorzaken van de 'mislukkingen' ligt de gedachte dat dit met een echte 'professionele' aanpak voorkomen had kunnen worden. Als we maar de 'juiste' professionaliteit hebben, dan... En zo woedt de discussie over de betekenis van professionaliseren voort.In die discussie is tot nu toe weinig aandacht besteed aan de vraag wat professionalisering voor de IT'er in het dagelijks werk betekent."

Lees de rest - uit 1999 - op http://www.informatie.nl/Artikelen/1999/mei/Professionaliserenalsprofessional.aspx
Als toenmalig lid moet ik die spullen nog ergens in een map hebben.

Die encryptie van https://www.ngi-ngn.nl/ : TLS 1.0 en de naam van de CA is "Big daddy".
maar een hoop lezingen en manifesten. 147,50 per jaar :-)

@Felix
Is waarschijnlijk de huis-CA van de marge-hoster godaddy.com, een kosten-effectieve plaats om je rapportages en manifesten neer te zetten.

@Felix, ach het is in ieder geval meer dan Computable aan biedt ;-)

Tja, ik denk dat het vooral een leuk stukje PR is voor ngi-ngn.

Verenigingen in alle sectoren lopen terug. Wie heeft er nog behoefte aan een vereniging?

#ITmanifest vóór de overheid wordt niet ontvangen door overheid. Dit raakt precies kern van probleem: niet passend aanbod op behoefte. Het woord is nu aan de doelgroep zelf.. #overheid #IM #CIO #wc-eend #agile manifesto

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-30T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.