Conxillium heeft Procura overgenomen

Dit artikel delen:
deal overeenkomst partner samenwerking akkoord

Gemeentelijke softwareleverancier Procura uit Heerhugowaard blijkt overgenomen te zijn door de Conxillium Groep uit Rotterdam. Daaronder vallen ook de bedrijven Pharox-it, Pharox Assurance en Beheervisie. Procura staat vooral bekend als de derde, kleine leverancier van backofficesystemen voor gemeenten naast de grootmachten Centric en Pinkroccade. Daarnaast ondersteunt het bedrijf gemeenten met verkiezingen.

De aandelentransactie vond op een geruisloze manier eind september plaats. Eigenaar van de Conxillium Groep is it-ondernemer Gerton Lusink. Hij was verkoopdirecteur bij BT in Nederland maar nam in 2009 de Rotterdamse ict-dienstverlener Pharox over. In 2011 nam Pharox Beheervisie over, een leverancier van software voor het beheer van de openbare ruimte en klachtenregistratie. Ook is er nog het onderdeel Pharox Assurance, dat risicomanagementsoftware levert aan de petrochemische industrie en olie- en gaswereld.

Met de overname van Procura versterkt de Conxillium Groep zich in de gemeentelijke overheidsmarkt. Procura levert backofficesystemen aan een aantal gemeenten plus een aantal aanvullende oplossingen. Zo nam het bedrijf in oktober 2012 Geotax over, een leverancier uit Geldermalsen van software voor vastgoedinformatie en bijbehorende detacheringsdiensten aan gemeenten.

Procura

Ruim een half jaar later kocht Procura het Eindhovense Urbidata, een leverancier van software voor de BAG (Basisregistraties voor Adressen en Gebouwen) en business intelligence- en datamanagementoplossingen. Daarnaast is JCC Software een belangrijk onderdeel van Procura; het bedrijf uit Oldenzaal levert een aantal standaardoplossingen voor gemeenten en woningcorporaties op het gebied van roostering, planning, betalingen en klantenservice.

Procura bestaat al sinds 1972 en begon als gespecialiseerde uitgeverij van formulieren voor de gemeentelijke overheid. Door de toenemende automatisering maakte het bedrijf eind jaren zeventig de stap naar de ontwikkeling van software, met name applicaties voor een geautomatiseerde gemeentelijke administratie. Het bedrijf werd de luis in de pels van de grote leveranciers van backofficesystemen voor gemeenten, Centric en Pinkroccade. Vandaag de dag zijn er nog steeds een handvol gemeenten die gebruikmaken van de software van Procura.

Een belangrijke inkomstenbron vormen verder de verkiezingen in Nederland. Procura levert aan klantgemeenten het gehele assortiment om burgers te kunnen laten stemmen: van het rode potlood tot aan de verkiezingssoftware ISS (Integraal StemSysteem).

De transactie wordt financieel ondersteund door de Nederlandse investeringsmaatschappij O2 Capital, die vorige maand een belang in de Conxillium Groep nam.

Noch Lusink noch Procura-directeur Gert Hof waren vanochtend bereikbaar voor nader commentaar.​
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-15T11:26:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.