ICT-wetenschapper Cokky Hilhorst leidt BIT

Hoofd research data en it van de Universiteit Utrecht, Cokky Hilhorst (44), wordt bureaumanager van het Bureau ICT-toetsing (BIT). Dat is de hoogste functie binnen het bureau dat gaat toezien op grote ict-projecten binnen de rijksoverheid. Hilhorst start 1 januari 2016 en rapporteert rechtstreeks aan rijks-cio Hans Wanders.

Hilhorst komt van de Universiteit Utrecht, waar ze nu hoofd research, data en it is. Daarvoor werkte ze bij adviesbureau als director consulting technology bij adviesbureau PwC. In die rol heeft ze voor externe opdrachtgevers ict-programma’s getoetst, projecten begeleid en leiding gegeven aan teams die de toetsingen uitvoerden.

Hilhorst is aan de Universiteit Tilburg gepromoveerd op het onderzoek ‘Reacting to IT Risks with Real Options: The Valuation of ManagerialFlexibility in IT Projects’. Daarvoor studeerde ze in Tiburg af als Master of Information Management. Haar eerste studie was Cognitieve Kunstmatige Intelligentie aan de faculteit Wijsbegeerte van de Universiteit Utrecht. Tijdens die studie volgde ze een specialisatie in theoretische informatica en wiskundige logica.

Voor de functie bij BIT is gezocht naar iemand van buiten de rijksoverheid. De zoektocht is begeleid door InterExcellent uit Baarn.

Raad van toezicht

BIT maakt ook bekend dat de toezichtsraad die de kwaliteit, de onafhankelijkheid en de effectiviteit van het BIT bewaakt, is aangevuld met een derde lid. Het gaat om Gerko Baarslag, cio bij ict-dienstverlener Fugro, dat zich richt op geografische projecten. Baarslag is benoemd op voordracht van het cio-platform Nederland. Eerder werden Paul Klint (Centrum Wiskunde & Informatica) en Hans Verkruijsse, professor Accounting Information Systems bij Tilburg University benoemd in de toezichtsraad.

ICT-chaos

BIT voert onafhankelijke toetsen uit op ict-projecten: het beoordeelt of projecten in hun huidige opzet kans van slagen hebben of anders moeten worden ingericht. Het bureau richt zich op projecten met een ict-component van meer dan 5 miljoen euro. Het bureau komt voort uit de adviezen van de tijdelijke commissie-ict onder leiding van Ton Elias en moet orde scheppen in de choas rondom grote ict-projecten bij het rijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is duidelijk een BIT met een "Byte". Een keurig toets gezelschap, uitstekende keuzes!
Maar laat men ook de tanden zien, en sterker nog zet men ze er dan ook in...? Met welk mandaat?
Kan men ook iets met terugwerkende kracht, zoals ingrijpen op lopende zaken?

Goed om te zien dat het streven van de rijksoverheid om voortdurend extra ICT-project-controlelagen toe te voegen en deze volledig te bemensen met mensen die nog geen Hello World in JavaScript kunnen schrijven nog steeds floreert!

Nu maar hopen dat deze dame zich totaal niet laat leiden door de druk van de politiek of zichzelf politiek engageert. Dat gevaar lijkt mij heel groot. Enfin, ik heb professioneel niet één moment iets gezien in iets als 'bit'.

UNI Utrecht, CWI, Uni. Tilburg, voorwaar een basis met uitstekende praktische, internationale ITprojecten ervaring om het eigen vlees bij RO te keuren! Ook politiek is dit vrij handig.
De uitkomsten zijn voorspelbaar..

Het instellen van BIT is een eerste stap in de goede richting en ik hoop dat ze verschil gaan maken. Het lijkt erop dat er niet iemand uit een vriendenclub is geselecteerd, en opmerkelijk genoeg een vrouw. Hopelijk brengt ze een nieuwe kijk op de zaken met zich mee. Ik wens mevrouw Hilhorst in elk geval veel succes.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-20T11:09:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.