Politie: minder geld, meer online taken

De Tweede Kamer wil dat de politie veertig miljoen euro gaat bezuinigen op de ict. De politie krijgt door wetvoorstel Computercriminaliteit III nieuwe onlinetaken maar moet tegelijkertijd miljoenen besparen. Inge Philips, plaatsvervangend hoofd van de Landelijke Recherche, zegt dat de politiek zich moet afvragen waar de prioriteit ligt.

In het wetvoorstel Computercriminaliteit III, dat het kabinet vlak voor kerst naar de kamer stuurde, staan vijf nieuwe mogelijkheden om op te sporen en te vervolgen voor de politie. Voorbeelden hiervan zijn het tegengaan van online-oplichting, het op afstand binnendringen van computers en smartphones en het online inzetten van lokpubers. Vooral het op afstand binnendringen van computers kreeg veel kritiek.

De politie is sinds vorige jaar bezig met het inzetten van vijfhonderd ‘cybercops’. Deze online politie gaat surveilleren op het internet en daders van online oplichtingen opsporen. ‘Maar er moet wel budget zijn. De politiek moet zich afvragen waar de prioriteit ligt’, aldus Inge Philips, plaatsvervangend hoofd van de Landelijke Recherche. 

Vernieuwde inlichtingenwet

Binnenkort zal er een vernieuwde inlichtingenwet naar de Kamer gaan. Inlichtingendiensten AIVD en MIVD krijgen nieuwe bevoegdheden. Specialisten zeggen dat de AIVD met deze wet kastjes wil zetten op internetkabels tussen Nederland en andere landen. Hiermee wordt de datastroom die door deze kabels gaat gefilterd door de geheime dienst. Data die aan bepaalde filters voldoen, zoals ip-adressen of gebruikersnamen slaat de AIVD op. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gewoon die wet even naar /dev/null doorschuiven en dan is er ook niet het probleem van het missen van mankracht voor de uitvoering ervan.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-04T11:55:00.000Z Robin van Wees
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.