Geen fraude bij Defensie, toch maatregelen

Dit artikel delen:

Hoewel een externe commissie geen aanwijzingen vindt voor fraude of verduistering bij het aanbesteden van ict-projecten bij het ministerie van Defensie, neemt minister Jeanine Hennis Plasschaert wel maatregelen. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

De commissie ziet in het it-domein wel risico’s op het gebied van verwerving en contractbeheer, omgang met de markt en het behandelen van meldingen. Op basis van de aanbevelingen van de commissie neemt Hennis Plasschaert een aantal maatregelen.

Zo wordt de invoering van een centraal contractenregister, waar al een begin is gemaakt, ‘met kracht voortgezet’. Ook worden de kaders voor contract- en leveranciersmanagement dit jaar nog aangescherpt.

Om integriteit en onpartijdigheid te waarborgen, neemt Hennis Plasschaert een aantal maatregelen. Ze vraagt leidinggevenden er extra aandacht aan te besteden. Ook in opleidingen wordt van het thema extra werk gemaakt. Binnen Defensie is het afgelopen jaar door alle p@o-adviseurs en loopbaanbegeleiders een training over morele oordeelsvorming gevolgd, dit jaar zal er nog een moreel leeroverleg bijkomen. Ook zullen interne trainers worden opgeleid.

Maatregelen voor leveranciers

Daarnaast krijgen leveranciers te maken een aantal maatregelen. Zij mogen bij de uitvoering van het werk geen gebruik maken van personen die in een periode van twee jaar voorafgaand aan de werkzaamheden bij Defensie in dienst zijn geweest. Daarvoor moeten leveranciers voortaan een verklaring overleggen bij de offerte.

Ook het beheer van defensiepassen voor niet-defensiepersoneel behoeft verbetering, schrijft de minister. Hoewel het inleveren van de pas deel uit maakt van de vaste procedures, wordt dit nog niet altijd gedaan. Daarvoor is het ministerie afhankelijk van de dienstverlener, die heeft zicht op personeelsverloop. De minister zal bij leidinggevenden en beveiligingsfuntionarissen onder de aandacht brengen dat accounthouders geen toegangspas horen te krijgen.

Daarnaast verwijst de minister naar de maatregelen die al genomen worden om de prestaties van de ‘voorzien in’-keten te verbeteren. De commissie beveelt namelijk aan om het aanbestedingsproces te versnellen. 'Het initiatief om de prestaties van de 'voorzien in'-keten te versnellen levert een aantal samenhangende maatregelen op waarin de aanbevelingen van de commissie worden verwerkt', schrijft de minister.

Geen inbreuken op integriteit

De minister neemt de maatregelen, hoewel de commissie, onder leiding van Koos van der Steenhoven van ABD Topconsult, constateert dat geen inbreuken op integriteit zijn vastgesteld.

In oktober 2014 gaf de minister een commissie opdracht onderzoek te doen naar mogelijke fraude en gesjoemel bij aanbestedingen van ict-projecten en inhuur van derden. Dit was een vervolg van de vraag aan een commissie om meldingen over fraude uit de organisatie te verzamelen en te analyseren. Daaruit kwam naar voren dat nader onderzoek gewenst is.

Eerder werd al bekend dat Defensie kampt met grote ict-problemen. Vier topambtenaren hebben het veld al moeten ruimen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-02T10:16:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.