Anchormen en Icris winnen big data-kamp Vitens

Dit artikel delen:

Drinkwaterbedrijf Vitens wil door slimme big data-analyses water besparen, het energieverbruik naar beneden brengen en klanten beter informeren over afwijkingen. Vitens riep data-analisten in december 2015 via LinkedIn op mee te doen aan een Open Data Challenge. De it-dienstverleners Anchormen en Icris hebben deze wedstrijd gewonnen met een oplossing waarbij big data-technieken patronen in de complexe datasets kunnen herkennen, zoals rond waterkwaliteit.

Zo'n dertig partijen deden mee met de Open Data Challenge en analyseerden de vijf gigabyte aan gegevens over druk-, flow-, niveau- en waterkwaliteitssensoren in het Friese waterleidingnet. Zij keken naar de mogelijkheden van deze data, de afwijkingen die deze gegevens lieten zien voor de regio Friesland en de kansen die dit biedt om de bedrijfsvoering te verbeteren en communicatie naar klanten te versnellen.

De gecombineerde inzending van data-analisten Anchormen en Icris werd uiteindelijk gekozen als meest veelbelovende project. Zij zetten krachtige en geavanceerde big data-technieken in om patronen in de complexe dataset te herkennen. Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat het gedrag van een bepaalde afsluiter in het netwerk regelmatig bruin water veroorzaakt verderop in de leidingen. Door met deze big data-technieken dit voortaan continu te berekenen, kan Vitens de waterkwaliteit verbeteren en bruin water richting klanten voorkomen.

Leidingnet

Drinkwaterbedrijf Vitens wil nu deze big data-oplossing inzetten om het 9000 kilometer lange leidingnet van de provincie Friesland beter aan te sturen en de kwaliteit van het drinkwater te meten. Dit waterleidingnetwerk is al voorzien van sensoren.

Het Amsterdamse Anchormen levert big data-diensten en -oplossingen waarbij gebruikers inzicht krijgen in onder andere sensorlog en machinedata. Icris is een it-dienstverlener gevestigd uit Houten die zich bezig houdt met data science en datavisualisatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-22T13:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.