Alphen gaat ICT Kaag en Braassem regelen

Dit artikel delen:
Samenwerken

De gemeente Kaag en Braassem wil een groot deel van zijn ict bij de grotere gemeente Alphen aan Rijn onderbrengen. Hiervoor zal een gemeenschappelijke regeling worden opgezet. In de loop van dit jaar komt er meer duidelijkheid over de verdere invulling en het tijdspad van de nieuwe informatie & automatisering (I&A)-samenwerking. Dan wordt ook het definitieve besluit genomen.

'Er komen veel I&A-ontwikkelingen op gemeenten af. Kaag en Braassem heeft er voor gekozen hiervoor samen met een grotere gemeente op te trekken. Het gaat immers om dezelfde type diensten', zegt teamleider Informatievoorziening Tim de Groot. Er liepen al langer verkennende gesprekken over samenwerken; Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem zijn aangrenzende gemeenten in Zuid-Holland. 'In vergelijking met andere grote gemeenten ligt Alphen het dichtst in de buurt. Met behulp van lijnverbindingen leggen we een logisch netwerk tussen beide gemeenten.'

Het team Informatievoorziening van de gemeente Kaag en Braassem telt zeven man, waaronder niet alleen beheer voor de hardware en software valt, maar ook gegevensbeheer en -uitwisseling voor onder andere de basisregistraties GBA en BAG. Bij de I&A-afdeling van Alphen aan den Rijn werken zestig man (inclusief vijfentwintig man op de afdeling documentaire informatievoorziening). In de nieuwe opzet gaat de ict-beheerder van Kaag en Braassem over naar de I&A-afdeling van Alphen aan den Rijn en wordt de ict-organisatie juridisch uitgewerkt in een naar verwachting lichte variant van de gemeenschappelijk regeling (met minder managementlagen).

Applicatielandschap

Het uitgangspunt is dat beide gemeenten op ict-gebied gaan standaardiseren, zegt De Groot. Daarbij is Alphen aan de Rijn als grotere gemeente leidend. Alphen gebruikt veel software van Centric, daar waar Kaag en Braassem een Pinkroccade-klant is. Naar verwachting zal Kaag en Braassem overstappen naar Centric. 

Volgens De Groot zal het applicatielandschap gaan veranderen voor zijn gemeente. 'Dat zal vooral organisatorische gevolgen hebben voor de werkprocessen die nu nog met software wordt ondersteund die straks zal worden vervangen.' Bijkomend voordeel van de samenwerking met Alphen aan den Rijn is dat deze gemeente momenteel een aantal ict-vernieuwingen doorvoert waarvan Kaag en Braassem versneld kan profiteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-14T11:16:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.