Late ophef over tablets gevangenen

Dit artikel delen:
rechtspraak

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil gevangenen een tablet geven om hen in de cel meer zelfstandigheid te geven. Met de tablet kunnen ze onder meer cursussen volgen, televisie kijken, online boodschappen doen en zelf hun bezoek inplannen. Het plan dateert al uit 2013 maar na publicaties in het AD en Telegraaf is er nu ophef ontstaan. Madeleine van Toorenburg, Tweede Kamerlid van het CDA, spreekt zelfs over ongepaste luxe en noemt de aanschaf van een tablet gevaarlijk.

Volgens Van Toorenburg kan het personeel veel moeilijker in de gaten houden wat een gevangene precies met zo'n tablet doet. ‘Gevangenen kunnen slachtoffer zijn van intimidatie of denken aan zelfmoord en het personeel kan dat niet in de gaten houden’, zei het CDA-Kamerlid bij omroep WNL.

Het verlenen van de tablets is onderdeel van een breder programma om gevangenissen moderner te maken en gedetineerden meer verantwoordelijkheid te geven. Ook past de inzet van zelfbedieningsinstrumenten bij de plannen om minder personeel in te zetten. Ex-staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie lanceerde hiervoor in maart 2013 het ‘Masterplan Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) 2013 2018’ waarmee de ministerraad instemde.

Ict op cel

Teeven schreef drie maanden later in een brief aan de Tweede Kamer dat er geïnvesteerd wordt in ‘ict op cel, zodat in de cel een zinvolle dagbesteding mogelijk wordt. Hierbij kan worden gedacht aan e-learning, e-health, en het regelen van activiteiten op het gebied van de re-integratie en nazorg. Ik wil graag benadrukken dat het gebruik van ict alleen zal plaatsvinden in het kader van resocialisatie en binnen een beveiligde omgeving. Vrij internetgebruik is derhalve niet aan de orde.’ Naar aanleiding van deze Kamerbrief bleef het toen stil.

In maart 2015 is in het kader hiervan de voorbereidingen voor de aanbesteding ‘Zelfbediening Justitiabelen’ gestart. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft in het najaar een adviesaanvraag aan het Bureau ICT-toetsing verzonden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Daar moet ik even over nadenken.
Aan een tablet zonder internet heb je niet zoveel. Zeg maar: eigenlijk niks. Geen apps, geen app-store, geen updates etc. Dus zal er ook wel een internet verbinding bij zitten.
Vroeger was inbewaringstelling juist bedoeld om mensen (tijdelijk) uit de maatschappij te halen. Tegenwoordig is internet de maatschappij, of in ieder geval een goed deel daarvan. Om die mensen dan wél deel te laten nemen aan dat deel van de maatschappij lijk me niet de goede weg om te gaan.
Aan de andere kant zijn die gedetineerden natuurlijk wel de ideale ZZPer. Erg goedkoop want geen brood/bad/bed nodig, geen werkplek nodig en de infra voorzieningen zijn ook al geregeld. Zakelijk gezien een top-idee. Beetje jammer voor de vervangen werknemers en andere ZZPers. Maar ja, dan moeten die ook maar hun tarieven gaan aanpassen. Of stelen en moorden om ook in de cel te komen.

Vreemd dat er mensen zijn die denken dat gedetineerden ideale ZZP'ers zijn. Het brood/bad/bed waarvan ze voorzien worden kost (ons) klauwen met geld. Het voordeel van zo'n uitgereikte tablet is dat het (op meerdere manieren) een prima tracking device is, zolang ze het (zelf) gebruiken.

Tja, dit soort middelen kun je iemand moeilijk meer ontzeggen, terwijl het ook prima mogelijkheden en besparingen kan opleveren, mits op de juiste manier ingezet. Toegang tot internet zal bewaakt moeten worden met een whitelist, terwijl er gelogd en gemonitord moet worden. Niet veel anders dan een goed beveiligde werksituatie naar mijn idee.

‘Zelfbediening Justitiabelen’ zo noem je het dan als je het politiek voor elkaar wilt krijgen.
Bring your own drugs, maar de i-pad krijg je kado. Geen Cyamogenmod, of F-Droid, Chlamydia, of ander naars.
Straks allemaal bonnetjes gaan zoeken, bij Teeven. De nieuwe cyber natives. Daarna innnovatief een nieuw pgp network opzetten. Wie is de mol ?

Aangezien gevangenen iets hebben misdaan, hebben zij zichzelf buiten de maatschappij geplaatst.
Er zijn genoeg andere dingen die met het geld, dat dit gaat kosten gedaan kunnen worden.
Denk aan kankeronderzoek, leverstichting, voedselbanken e.d. Het is al erg genoeg, dat gevangenen van het belastinggeld worden gevoed en dat zij mogen studeren, mogen zij nu ook gratis een tablet krijgen? Er zijn scholen waar ze zitten te springen om computers, geef het liever aan de kinderen. Die zouden later misschien nuttige leden van de maatschappij worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-19T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.