Wolfsen wordt voorzitter privacywaakhond AP

Dit artikel delen:

Aleid Wolfsen wordt de nieuwe voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Hij volgt per 1 augustus 2016 Jacob Kohnstamm op die na twaalf jaar afzwaait. Wolfsen, oud-Tweede Kamerlid, rechter en tot 2013 burgemeester van Utrecht, is voor vijf jaar benoemd.

Wolfsen was eerder als lid van de raad van advies betrokken bij de voorganger van AP: het College bescherming persoonsgegevens. Die organisatie is begin 2016 omgedoopt in Autoriteit Persoongegevens. Tijdens de periode waarin Wolfsen voorzitter is, zal nieuwe Europese privacyregelgeving ingaan. In Nederland is daar in het voorjaar van 2016 overeenstemming over bereikt en sinds 1 januari 2016 is de meldplicht datalekken actief.

'De zogenoemde Verordening Gegevensbescherming bevestigt en verstevigt bestaande principes, rechtsgrondslagen en rechten van individuen voor de bescherming van persoonsgegevens. De Verordening is vanaf 25 mei 2018 van toepassing en heeft rechtstreekse werking in alle lidstaten van de Europese Unie. In alle 28 landen gelden dan dezelfde privacyregels.', licht AP toe.

AP en meldplicht

Per 1 januari 2016 is de naam van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) veranderd in Autoriteit Persoonsgegevens.

Vanaf 1 januari 2016 is in Nederland ook de meldplicht datalekken ingegaan. Organisaties die met persoonsgegevens werken, zijn verplicht om incidenten zoals het verlies van persoonsgegevens te melden.

Ook het vermoeden van een lek moet worden gemeld. De meldplicht is een uitbreiding op de wet Bescherming Persoonsgegevens en moet de privacy van burgers versterken in een tijd waarin cybercriminelen het steeds vaker gemunt hebben op identiteitsgegevens.

Boetes

De maximale boete voor de Nederlandse wet is gesteld op 820.000 euro. In de Europese wet, die waarschijnlijk in 2018 in zal gaan, wordt gesproken van een bepaald percentage van de omzet van het bedrijf of de organisatie. Voor internationaal opererende bedrijven geldt de omzet van de activiteiten van de gehele groep.

Kohnstamm is per 1 april 2016 gestart als voorzitter van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie. Tot 1 augustus zal hij het AP-voorzitterschap in deeltijd blijven uitvoeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat we zien is dat er een bestuurder met weinig gevoel voor sensitiviteit naar de burger toe zich gaat bemoeien met de rechtspositie van die burger. Tenminste, hij heeft daar eerder en meermaals blijk van gegeven. Ach stelt de politiek, dat is ook niet echt helemaal nodig omdat het hier een bestuurlijke functie zou betreffen.

Aleid Wolfsen heeft niets op met de bescherming van uw en mijn gegevens. Hij is een enorm fan van alle data van alles en iedereen op te slaan en rucksichtloss aan iedereen ter beschikking te stellen. Hij is wat dit betreft een controlefreak die wil beheren en beheersen, dat heeft hij namelijk ondubbelzinnig in eerdere functies ook gedaan.

Op deze snijvlakken alleen al is het vrij dubieus te noemen iemand van het postuur van Wolfsen hier neer te zetten wat ons dan wee brengt dat de benoeming puur en louter politiek is. Wederom een benoeming van iemand die weinig sensitiviteit en affiniteit met de materie betoont of kan overleggen waarbij de gevolgen een keer weer zullen doen gelden.

Het gaat gênant bizar worden met dit kabinet.

Lachwekkende benoeming, als het niet zo triest was.

Dacht ik even dat het Ton Elias zou worden vanwege zijn kennis en ervaring met de ICT als materie. Wordt het een PvdA-er die eerder kranten heeft gecensureerd.

Hij mocht het zeker worden na plechtig beloofd te hebben zich in te zetten om het internet paspoort erdoor te drukken want dat is naar verluid zijn eerste agenda punt.

Kohnstamm durfde wel eens de knuppel in het hoenderhok te gooien. Dat zie ik bij Wolfsen nog niet gebeuren. Die gaat eerder zoetje broodjes bakken bij zijn kompanen die hij in de gaten zou moeten houden.

Minister Van der Steur helpt hem dus aan deze nieuwe plek en is dus de al zoveelste misser van deze incompetente minister.

Diep trieste politieke inteelt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-30T09:51:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.