D66 organiseert debat over privacy en ICT

Dit artikel delen:

De thema-afdelingen Digitaal 66 en Democratie en rechtstaat van de politieke partij D66 organiseren een debatavond over privacy en ict. Tijdens dat symposium wordt ingegaan op de huidige en toekomstige ontwikkelingen rondom privacy. Er wordt door verschillende sprekers uit de politiek, ict en de juridische wereld ingegaan op thema's zoals: de informatiesamenleving, de meldplicht datalekken en de betekenis van privacy in de 21ste eeuw.

In de aankondiging van het evenement dat 30 juni 2016 plaatsvindt in Amsterdam, schrijft D66. 'Nederland is één van de meest online landen ter wereld. Door de snelle digitalisering is ons land nu een moderne en levendige informatiesamenleving. Enerzijds is er sprake van een maatschappelijke beweging die oproept tot meer transparantie van, voor en door burgers, overheden en bedrijven, simpelweg omdat de huidige technologie dit mogelijk maakt. Anderzijds is privacy een actueel onderwerp als nooit tevoren, omdat diezelfde burgers, overheden en bedrijven ook het recht hebben op een privédomein dat niet voor de buitenwereld bestemd is.'

De sprekers zijn Klaus van den Berg (dagvoorzitter namens D66), Bas Filippini (oprichter & voorzitter Privacy First), Eva de Vries (advocaat Van Doorne Advocaten), Anne Thier-Goubitz (Privacy Company), Annelies Willinck (jurist met ingediende privacy-klacht gemeente), Guido van ’t Noordende (UvA medische privacy & EPD), Thomas Bruning (algemeen secretaris Nederlandse Verenigingen Journalisten), Boudewijn Steur (clusterhoofd strategie ministerie BZK), Sander Duivestein (trendwatcher technologie), Frederik Zuiderveen Borgesius (onderzoeker Instituut voor Informatierecht) en Wanda Tuerlinckx (robot-fotograaf).

Zij gaan onder meer in op de Wet bescherming persoonsgegevens die per 1 januari 2016 vernieuwd is met als belangrijkste aanpassing de meldplicht voor datalekken. Vragen die voorbij komen zijn: 'Wat was privacy eigenlijk in het verleden en wat betekent privacy op dit moment? Wie zijn de ‘privacy-populisten’ die van mening zijn dat privacy helemaal niet meer bestaat en voorspellen dat dit geen houdbaar recht zal zijn in de data-economie van de toekomst? Wie zijn de ‘privacy-fetisjisten’ die privacy tot hun houvast hebben verklaard op de woelige baren van disruptieve technologieën die leiden tot nieuwe modellen voor business en bestuur?'

Privacy en transparantie

D66 vraagt zich hardop af of er een gulden middenweg is van ‘privacy-realisten’ die een redelijk alternatief tussen transparantie en privacy bepleiten? Ook de rol die de overheid binnen deze discussie speelt, staat centraal.

Het evenement vindt plaats in de Nieuwe KHL, Oostelijke Handelskade 44, Amsterdam.Om op deze avond mee te praten moet men zich vooraf aanmelden. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-16T15:29:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.