Malta kiest voor Nederlands Amber Alert

Dit artikel delen:
Amber Alert melding op iPhone

Het Maltese ministerie van Binnenlandse Zaken en Nationale Veiligheid en de Nationale Politie nemen in 2017 een nationaal kinderalarm in gebruik. Daarvoor gebruiken ze het systeem dat in Nederland wordt gebruikt onder de naam Amber Alert. Malta is het vierde land dat gebruik gaat maken van het Nederlandse systeem.

Ook Slowakije en Luxemburg gebruiken het Nederlandse Amber Alert systeem voor het vinden van vermiste kinderen in direct levensgevaar.

Amber Alert Malta is het gevolg van een samenwerking tussen het Maltese Ministerie van Binnenlandse Zaken en Nationale Veiligheid en de Maltese Politie met Amber Alert Europe.

Nederland is een van de initiatiefnemers in Amber Alert Europe Deze (Nederlandse) stichting is in 2013 opgericht door politie- en overheidsinstanties uit diverse EU lidstaten, onder voortouw van Amber Alert Nederland en zijn partners. Tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap kondigde Minister Van der Steur een Europees politienetwerk voor vermiste kinderen aan. Deze oproep wordt gesteund door het Europees Parlement. 

Vermiste kinderen

Bij een Amber Alert - dat ongeveer twee tot drie keer per jaar wordt uitgestuurd - wordt het volledige systeem ingezet. Enkele tientallen keren per jaar worden delen van het systeem ingezet voor urgente kindervermissingen, bijvoorbeeld social media en apps.

Het Nederlandse systeem is eind 2008 geïntroduceerd. In totaal zijn 22 Amber Alerts uitgestuurd. Het gaat dan om een levensbedreigende situatie. Naast landelijke Amber Alerts worden delen van het systeem ook ingezet voor direct en significant gevaar bij kindervermissingen, dat gebeurde al bijna duizend keer. Amber Alert Nederland werd in 2008 kosteloos opgericht door softwarebedrijf Netpresenter en de Nationale Politie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-02T17:10:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.