Financiën versoepelt toegang tot innovatiebox

Prinsjesdag 2016

Dit artikel delen:
Innovatie

De toegang tot de innovatiebox, die gericht is op technische vernieuwing waaronder software, wordt toch meer versoepeld. Een eerder concept van een wetsvoorstel dat voorlag ter consultatie, is verruimd. Dit betekent dat de winst uit innovatie sneller in aanmerking komt voor het verlaagde belastingtarief van 5 procent. Dit blijkt uit het nieuwe belastingplan van staatssecretaris Wiebes (Financiën). Hij gaat de ruimte die de internationale afspraken bieden om de innovatiebox te verbreden, beter benutten.

Wiebes houdt rekening met wijzigingssuggesties die vanuit de belastingadvieswereld en belangenorganisaties zijn gekomen. Die hadden kritiek op de oorspronkelijke voorwaarde dat pas belastingvoordeel kan worden verkregen als een octrooi is toegekend. Omdat een aanvraagperiode dikwijls meerdere jaren kan behelzen, werd dit als onredelijk ervaren.

In het nieuwe wetsvoorstel van Wiebes kan een bedrijf al voor belastingverlaging in aanmerking komen op het moment dat een octrooi is aangevraagd. Wel geldt uiteraard dat indien die aanvraag uiteindelijk wordt afgewezen, het onterecht genoten voordeel wordt teruggenomen. De verruimde toegang valt binnen de gemaakte OESO-afspraken. Die bieden ruimte om toegang tot de innovatiebox te verlenen vanaf het moment van aanvraag van het octrooi.

De zogenoemde S&O-verklaring, die is afgegeven voor de fiscale aftrekregeling voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO), geldt centraal als hét toegangsticket tot de innovatiebox. Grotere bedrijven (met meer dan vijftig miljoen euro jaaromzet) moeten naast deze S&O-verklaring ook nog een immaterieel activum hebben waarop een octrooi zit of een daarmee vergelijkbaar recht zoals een gebruiksmodel of innovatieve programmatuur. Anders gezegd: met programmatuur waarop WBSO is verkregen, kunnen deze bedrijven ook nog in aanmerking komen voor lagere belasting. Bovendien mogen alle immateriële activa die samenhangen met de programmatuur, worden meegerekend. Ook samenhangende activa vallen onder de regeling. Wiebes noemt in dit geval het voorbeeld van een groter bedrijf dat verschillende immateriële activa ontwikkelt ter verbetering van de printers die hij verkoopt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-20T21:40:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.