Open State eist broncode Voedsel en Waren-apps

Dit artikel delen:

Open State Foundation, een organisatie die opkomt voor meer transparantie bij overheidsinstellingen wil dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) de broncode vrijgeeft van apps met data over inspecties. Het verzoek volgt nadat een eerder verzoek voor het hergebruik van openbare inspectiegegevens om technische redenen door NVWA werd afgewezen.

Open State: 'In het besluit zegt de NVWA dat de gegevens om ‘technische redenen’ niet kunnen worden verstrekt in een machine leesbaar formaat.' Volgens de digitale transparantie-organisatie is dat besluit opmerkelijk. Open State: ‘Met de trage beantwoording en de weigering lijkt de NVWA het gebruik van deze gegevens actief tegen te werken. De argumenten van de NVWA zijn niet alleen weerlegbaar maar ook aanleiding voor ons om de broncode van de apps op te vragen’, reageert Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation.

Het verzoek bij de NVWA om de op de website openbaar gemaakte gegevens in een open machine leesbaar formaat aan te leveren dateert van 15 december 2015. Open State: 'Pas onder druk van de rechter en een ingebrekestelling heeft de NVWA na zeven maanden een besluit genomen. De reden die de NVWA noemt dat de informatie om ‘technische redenen’ niet verstrekt kan worden is opmerkelijk. Niet alleen publiceert de NVWA deze gegevens sinds 7 juli 2014 via een eigen website ‘Horeca inspectiekaart’, maar heeft ze ook een Android en iOS app laten ontwikkelen door ict-dienstverlener Dictu dat deel uitmaakt van het ministerie van Economische Zaken. In deze apps is het mogelijk precies de door Open State Foundation gevraagde gegevens in te zien.'

‘De NVWA had niet in redelijkheid tot dit besluit kunnen komen’, zegt Wob-expert Brenno de Winter die namens Open State Foundation bezwaar maakt tegen het besluit. ‘De weigering staat haaks op het zorgvuldigheidsbeginsel, het rechtszekerheidsbeginsel en vooral - en dat klemt het meest - het fair-play beginsel’. Volgens Open State Foundation is het doel van inspecties om kwaliteit te verbeteren en hierover gegevens te verstrekken. Wanneer een overheidsorganisatie een app maakt op basis van overheidsinformatie waar geen belemmeringen op zijn, zoals in de wet omschreven, zou de achterliggende data meteen ontsloten moeten worden.

Wet hergebruik overheidsinformatie

Open State stelt dat de NVWA niet in redelijkheid tot de slotsom kan komen dat de Wet hergebruik overheidsinformatie niet van toepassing is en dat gegevens om ‘technische redenen’ niet verstrekt kunnen worden.

Open State Foundation maakt daarom deze week niet alleen bezwaar maar verzoekt de NVWA ook meteen om de broncode, ontwerpdocumenten en datastructuren van de NVWA apps voor iOS en Android en de website met horeca-inspecties openbaar te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-26T10:53:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.