Nieuwe Kamervragen SP over mislukt EZ-systeem

Gesthuizen wil opheldering over voorwaarden minicompetitie

Dit artikel delen:
Zoeken

De SP heeft opnieuw Kamervragen gesteld over de mislukte aanbesteding Zaakgericht Werken (ZGW) door de Dienst ICT Uitvoering (Dictu) van het ministerie van Economische Zaken (EZ). SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wil meer informatie van minister Kamp van EZ over de keuze om na het stopzetten van de aanbesteding alsnog middels een minicompetitie een leverancier (Atos/Pegasystems) te selecteren. Dit, terwijl rijks-ict-waakhond BIT de opzet van de ZGW-aanbesteding had afgeserveerd.

SP-Kamerlid Gesthuizen is niet tevreden met de antwoorden van minister Henk Kamp op haar eerdere Kamervragen. Zij heeft nieuwe Kamervragen ingediend. Zo vraagt zij welke voorwaarden er bestaan voor het intrekken van een aanbesteding en het gunnen van dezelfde opdracht langs andere weg, in dit geval een minicompetitie.

Dictu hield de minicompetitie onder de vlag van de ‘Raamovereenkomst Applicatieontwikkeling Dictu’.’ Tot de contractpartners van deze raamovereenkomsten horen Atos, Capgemini, Sogeti, CGI en Ordina. Gesthuizen wil van de bewindsman weten op welke wijze er gecommuniceerd is met de partijen die wel aan de ZGW-aanbesteding konden deelnemen en niet aan de minicompetitie. Ook wil ze antwoord op de vraag of deze partijen de mogelijkheid hebben gekregen om de beslissing voor het houden van de minicompetitie aan te vechten.

Van de vijf bedrijven, die bij de genoemde raamovereenkomst horen, deden alleen Atos, Capgemini en Sogeti mee aan de minicompetitie. Of de andere twee, CGI en Ordina, eerder hebben meegedaan aan de ZGW-aanbesteding is niet duidelijk.

Staken

De Dienst ICT Uitvoering (Dictu) van EZ staakte afgelopen februari de Europese aanbesteding Zaakgericht Werken na vruchteloze onderhandelingen met vier (Atos, Genetics, Capgemini en Accenture) van de negen inschrijvers. Deze tender duurde anderhalf jaar; Dictu koos daarna via een minicompetitie binnen een paar maanden alsnog voor een it-partner: Atos, de partij met wie het Dictu als eerste had onderhandeld bij de Europese aanbesteding.

Daarbij werd de scope van het project beperkt tot het leveren van een zaaksysteem voor het Agentschap Telecom (AT) van EZ en de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS). Bij de mislukte aanbesteding was het nog de bedoeling dat het zaaksysteem ook bij diverse andere overheidsorganisaties zou worden ingezet. Het Bureau ICT-toetsing (BIT), dat grote ict-projecten bij het Rijk, veegde de vloer aan met deze opzet en de ambities van het project. Al stuurde het BIT deze beoordeling naar het Dictu een dag nadat het project was stopgezet.

Extra vragen

SP-Kamerlid Gesthuizen wil nu van minister Kamp weten of hij kan garanderen ‘dat AT en IGZ in de huidige vorm van het project duidelijkheid hebben en krijgen over inhoud en opbouw van de op te leveren dienst?’.

Verder vraagt ze zich af waarom de afspraken tussen Dictu en AT en IGZ de financiering, de leveringsvoorwaarden en een kostenmodel niet voorafgaand aan de minicompetitie zijn gemaakt. En ze wil weten of deze afspraken inmiddels gemaakt zijn.

Een andere vraag van haar is of bij de oorspronkelijke ZGW-aanbesteding sprake geweest is van een vaste prijs voor de opdracht en er criteria waren voor meerwerk? En of dit het geval is geweest bij de minicompetitie?

Ze eindigt haar brief met de vraag: ‘zijn de stappen die reeds zijn gezet door het houden van de minicompetitie omkeerbaar? Zo nee, waarom zijn dan toch onomkeerbare stappen gezet in tegenstelling tot wat het BIT-advies stelde?’

De minister heeft maximaal zes weken de tijd om een antwoord te geven op de gestelde vragen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En inderdaad weer de geijkte bedrijven die meedoen. Er moeten in Nederland toch ook andere bedrijven zijn die een zaaksysteem aanbieden?

SP moet zich geen vragen stellen maar zich in het falende proces verdiepen. Daar gaat het namelijk al fout.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij BIT

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-25T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.