Amnesty eist gratie voor Edward Snowden

Dit artikel delen:
Gil C / Shutterstock.com

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vraagt de Amerikaanse regering om gratie te verlenen aan klokkenluider Edward Snowden. Amnesty grijpt 10 december 2016, de dag van de mensenrechten, aan om brieven te sturen naar de Amerikaanse president Barack Obama. Volgens Amnesty kan de vertrekkend president postzakken met brieven verwachten waarin hij wordt oproepen om klokkenluider Edward Snowden gratie te verlenen.

Amnesty: 'Snowden toonde de wereld dat de Amerikaanse geheime dienst NSA ongelimiteerd toegang heeft tot privé-communicatie van mensen wereldwijd. Daarmee ontketende hij een wereldwijd debat over het recht op privacy. Hij kan daarvoor tientallen jaren gevangenisstraf krijgen.'

De actie is onderdeel van een grote actie waarin de mensenrechtenorganisatie brieven schrijft om politieke gevangenen vrij te krijgen. Naast de actie voor Snowden wordt onder meer actie gevoerd voor mensen uit Canada, Peru, Kameroen, Malawi, Egypte, Turkije, Azerbeidzjan, China en Indonesië. Het gaat bijvoorbeeld om fotojournalist Shawkan die mogelijk de doodstraf krijgt omdat hij geweldsincidenten van veiligheidstroepen tijdens een demonstratie fotografeerde.

Bij de actie van Amnesty in 2015 werden op 350 locaties in Nederland meer dan 100.000 brieven geschreven. Wereldwijd kam het aantal steunbetuigingen volgens de organisatie uit op 3,7 miljoen brieven, kaarten, handtekeningen, sms’jes en app-berichten.

NSA

In 2013 vaardigde de Amerikaanse inlichtingsdienst FBI een arrestatiebevel uit voor Snowden. De oud-CIA-medewerker, die als inhuurkracht systeembeheerder was voor de NSA (National Security Agency), openbaarde verschillende documenten over internetspionageprogramma's van de Amerikaanse overheid. Het gaat onder meer om Prism, Xkeyscore en Bullrun waarmee wereldwijd en vaak zonder juridische onderbouwing internetverkeer van burgers is afgetapt.

Critici vinden dat Snowden geen klokkenluider is omdat hij de informatie achterhaalde door misbruik te maken van de wachtwoorden van NSA-medewerkers en niet eerst intern de misstanden rapporteerde. Bovendien trekken ze de omvang en feiten van de onthullingen in twijfel.

Snowden verblijft op dit moment in Rusland, zijn Amerikaanse paspoort is ingenomen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-27T11:59:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.