Kabinet: Draadloze communicatie is basisbehoefte

Dit artikel delen:
Gratis Wi-Fi

Het kabinet typeert toegang tot draadloze communicatie als een basisbehoefte van de samenleving. Dat staat in de nota frequentiebeleid 2016 die minister Kamp van Economische Zaken vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Met deze nota wil het ministerie van Economische Zaken (EZ) de basis leggen voor een duidelijke koers voor (potentiële) aanbieders en afnemers van frequenties voor de komende vijf tot tien jaar. Te denken valt aan het sneller verlenen van vergunningen voor mobiel internet via 5G of het beschikbaar stellen van extra frequentieruimte.

Frequenties zorgen voor de indeling en goede werking van draadloze toepassingen zoals mobiele telefonie en internet, tv en radio via de ether en Wi-Fi. Deze nota vervangt de huidige nota uit 2005.

Nederland heeft nu een mondiale koppositie als het gaat om de beschikbaarheid en snelheid van draadloze communicatiestandaarden zoals Wi-Fi en 4G, beweert EZ. Volgens het ministerie behoort Nederland als enige Europese land zowel qua dekking als qua snelheid van mobiel internet (4G) tot de top-tien van de wereld. Uit onderzoek dit jaar in opdracht van de Europese Commissie blijkt dat Nederland een 4G-dekking van ruim 99 procent kent.

Minister Henk Kamp van EZ: ‘Draadloze communicatie heeft zich in het afgelopen decennium ontwikkeld van een optie op je computer of telefoon tot een basisbehoefte. Zonder deze technologie stagneert onze economie. De behoefte van consumenten en bedrijven aan diensten via draadloze communicatie, neemt de komende jaren alleen maar toe. Daarom gaat het kabinet zorgen voor een efficiënter gebruik van de beschikbare frequenties voor draadloze communicatie zodat ook in de toekomst aan deze basisbehoefte kan worden voldaan.’

5G

Om Nederland leidend te laten blijven, presenteert het ministerie in het voorjaar van 2017 de doelstellingen, voorwaarden en momenten van uitgifte voor nieuwe vergunningen op het gebied van mobiele communicatie. Zo kunnen aanbieders van mobiele communicatie hun investeringsplannen, voor bijvoorbeeld mobiel internet via 5G, tijdig afstemmen met de overheid en afnemers. In de provincie Groningen wordt nu al samen met de sector geëxperimenteerd met de mogelijkheden van de 5G-technologie.

Steeds meer bedrijfsprocessen maken gebruik van draadloze communicatie. Geautomatiseerde containeroverslag in een zeehaven, afhandeling van bagage op een vliegveld of parkeerbeheer werken niet zonder een beschikbare en betrouwbare draadloze communicatieoplossing. De vraag naar en het aanbod van deze toepassingen sluiten nog niet altijd op elkaar aan. Om dit te verbeteren, kan EZ besluiten om extra frequentieruimte beschikbaar te stellen of het delen van frequentieruimte voor deze bedrijfsspecifieke toepassingen mogelijk te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Betekent dit dan ook dat het verplaatst wordt naar het lage btw tarief?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-07T16:44:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.