Open State Foundation ontvangt transparantieprijs

Dit artikel delen:

Tijdens de opening van de Open Government Partnership (OGP) Global Summit op 7 december in Parijs ontving Open State Foundation, de Open Government Partnership Award. De Nederlandse digitale transparantie-organisatie kreeg de prijs voor het Open Spending initiatief, waarmee de begrotingen en uitgaven van Nederlandse gemeenten en andere decentrale overheden duurzaam openbaar worden gemaakt.

‘Juist in deze tijd is transparantie onontbeerlijk voor het verkleinen van de informatieachterstand tussen overheid en burgers. Dit is nog maar het begin’, zegt Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation, die de prijs in ontvangst nam in aanwezigheid van de Franse president François Hollande. ‘Deze prijswinnende initiatieven van over de hele wereld laten zien dat verandering gebeurt van onderop en dat de resultaten het meest succesvol zijn wanneer het maatschappelijk middenveld met overheden kan samenwerken’, zei Sanjay Pradhan, voorzitter van het OGP.

Open data

De Open State Foundation startte in 2013 met het ontsluiten van financiële data van het Amsterdamse Stadsdeel Centrum. In 2014 ontsloot de organisatie begrotingscijfers en uitgaven gegevens van meer dan tweehonderd overheden. Met steun van het Ministerie van Binnenlandse Zaken resulteerde dit eind 2015 volgens de organisatie in de duurzame ontsluiting van alle financiële data van Nederlandse regionale en lokale overheden als open data. Momenteel werkt Open State Foundation aan het ontsluiten van meer detailgegevens over uitgaven van Nederlandse overheden.

Het Open Government Partnership (OGP) werd in september 2011 op initiatief van de Amerikaanse president Obama tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gelanceerd. Destijds met acht landen en negen maatschappelijke organisaties. Vandaag bestaat OGP uit zeventig nationale overheden, waaronder Nederland, en honderden maatschappelijke organisaties die tezamen meer dan 2500 afspraken hebben gemaakt voor meer transparantie en verantwoording van overheden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-08T10:17:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.