Brussel wantrouwt Facebook rond WhatsApp-deal

Dit artikel delen:
Facebook

De Europese Commissie heeft een zogenaamde verklaring van bezwaar naar het Amerikaanse internetbedrijf Facebook gestuurd rond de overname van berichtenservicedienst WhatsApp. In de verklaring valt te lezen dat de Europese Commissie Facebook ervan verdenkt misleidende informatie gegeven te hebben, waardoor het bedrijf groen licht kon krijgen voor de overname.

In het persbericht dat de Europese Commissie vrijgaf, laat commissaris Margrete Vestager weten dat ‘bedrijven verplicht zijn de Commissie te voorzien van accurate informatie als een overname onderzocht wordt.’ Volgens haar heeft Facebook de Commissie ‘incorrecte of misleidende informatie gegeven tijdens het onderzoek naar de overname van WhatsApp. Facebook krijgt nu de kans om hierop te reageren.’

Datasets

In 2014 werd de overname van WhatsApp door Facebook, met een waarde van zestien miljard dollar, onderzocht door de Commissie. Toentertijd hield Facebook vol dat het geen informatie van de verschillende accounts van gebruikers zou combineren. Het zou gaan om twee compleet verschillende datasets, waardoor het matchen niet eenvoudig automatisch kon gebeuren.

Facebook maakte echter afgelopen augustus bekend maakte de telefoonnummers van gebruikers van WhatsApp te gaan koppelen aan hun Facebook-accounts, om zo betere vriendschapssuggesties te kunnen doen en relevantere advertenties te kunnen tonen. De reden voor de klacht van de Europese Commissie ligt in het feit dat ‘de technische mogelijkheid om de Facebook gebruikers-id automatisch te koppelen met de WhatsApp-id’ in 2014 al bestond. Dat Facebook eerder anders beweerde, betekent dat het bedrijf de Europese Commissie mogelijk misleid heeft. Het gaat er dus niet om dat de gegevens nu gekoppeld worden, maar om de mogelijkheid.

250 miljoen euro boete

Toen de overname werd goedgekeurd, keek de Europese Commissie namelijk vooral naar de overlap in dienstverlening tussen de twee bedrijven. Het misleiden van de EC is weer een heel andere zaak, die grote gevolgen kan hebben voor Facebook. Mocht de Europese Commissie namelijk van oordeel zijn dat ze inderdaad misleid is, dan kan er een boete opgelegd worden van maximaal 1 procent van de totale omzet van Facebook. Uitgaande van recente cijfers, zou de hoogte van die boete kunnen oplopen tot wel 250 miljoen euro. Facebook heeft tot 31 januari 2017 om te reageren op de verklaring van bezwaar.

Facebook ontkent de beschuldigingen in een persbericht. ‘We hebben steeds accurate informatie over onze technische mogelijkheden en plannen gegeven, bijvoorbeeld in ingediende stukken over de overname van WhatsApp’. Het bedrijf verklaart ook volledig mee te werken aan het onderzoek. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-22T11:03:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.