Rekenkamer: ICT-plan UWV ontbeert financiering

Dit artikel delen:
Onderzoek

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) meldde afgelopen najaar de komende vijf jaar nog 463 miljoen euro nodig te hebben om de haperende ict-huishouding te moderniseren. Volgens de Algemene Rekenkamer is dat geld er momenteel niet. Ook blijken in het financieringsplan voor de verbetering van de ict bij UWV de kosten voor beheer en onderhoud van systemen nog niet te zijn opgenomen.

In het nieuwe rapport UWV, balanceren tussen ambities en middelen constateert de Algemene Rekenkamer dat het UWV ondanks de vele beleidswijzigingen en bezuinigingen er in geslaagd is in de afgelopen jaren de opgedragen kerntaken adequaat uit te voeren. Maar het is niet zeker of dit over een paar jaar nog steeds lukt. Zo blijft de ict bij de uitvoeringsorganisatie een dreigend struikelblok, zeker omdat de sturing op ict gebrekkig blijft en de kosten van de verbeteringen nog deels moeten worden ingevuld.

Zo blijkt de financiering van het UWV Informatieplan 2016–2020, dat het afgelopen najaar werd gepresenteerd, nog lang niet rond. Volgens het UWV kost dit verbeterplan naar schatting 463 miljoen euro in de looptijd van 2016 tot en met 2020. De Rekenkamer constateert dat het UWV in deze periode gemiddeld ongeveer honderd miljoen euro per jaar uitgeeft aan ict-projecten en wet- en regelgeving. In de huidige begroting is in 2016 slechts vijftig miljoen beschikbaar gesteld voor ict-projecten.

Lasten

Bovendien, merkt de overheidswaakhond op, na realisatie van ict-projecten leidt het gebruik van applicaties tot jaarlijkse beheer- en onderhoudslasten. Deze lasten zijn geen onderdeel van het projectenbudget. Hoewel minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft aangegeven vanaf 2018 extra middelen beschikbaar te stellen, waarmee het structurele budget voor de ict-projecten stapsgewijs wordt opgehoogd naar 70,5 miljoen euro per jaar in 2021, is dit onvoldoende voor de realisatie van de projecten.

De Rekenkamer stelt vast dat de financiering van het informatieplan vanaf 2018 nog niet is verzekerd. Het UWV zal voor de rest van de financiering deels uit eigen reserves moeten putten en op projectbasis dienen aan te kloppen bij het ministerie van SZW. Maar, stelt de Rekenkamer, voor het slagen van het informatieplan moeten SZW en het UWV beter met elkaar samenwerken. 'Er moet een gemeenschappelijke taal worden ontwikkeld die bijdraagt aan het verschaffen van wederzijdse helderheid', schrijft de waakhond in het rapport. Een eerste actie is al aangekondigd: er komt een masterclass 'ICT voor managers', gevolgd door andere 'kennissessies'.

Let op vernieuwing

Het is tevens nodig dat de minister, samen met het UWV, afspraken maakt over de interne en externe sturing op de ict bij de uitvoeringsorganisatie en de verdere ontwikkeling en vernieuwing van de ict. De Rekenkamer: 'Een helder en goed onderbouwd integraal ict-plan en daarbij passende structurele financiering is noodzakelijk om deze afspraken te kunnen realiseren.'

Daarnaast waarschuwt de Rekenkamer dat die verdere ontwikkeling en vernieuwing van de ict aandacht vergt. UWV moet niet alle pijlen richten op het stabiliseren van het bestaande ict-landschap. Anders mist de organisatie de aansluiting op toekomstige ict-ontwikkelingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

463 miljoen euro alleen voor ICT-projecten! Wat gaat men voor dit geld in hemelsnaam ontwikkelen? Dit staat dus nog los van de jaarlijkse exploitatiekosten! Ik was ooit ICT-manager van een bedrijf met ruim 2000 werknemers en ca. 250.000 eindklanten. Wij deden het (naar volle tevredenheid van de klant en de RvB) met ca. 2% hiervan...

We moeten is minder de boekhouder spelen en meer gewoon lekker ouderwets het geld laten rollen, dat levert straks uiteindelijk veel meer op

'Er moet een gemeenschappelijke taal worden ontwikkeld die bijdraagt aan het verschaffen van wederzijdse helderheid', schrijft de waakhond in het rapport.

Gemeenschappelijke taal ? Klinkt als een soort human level API.
Vrij laat om er nu achter te komen dat daar behoefte aan is.
Wederzijdze helderheid ? Taal is inderdaad ingewikkeld. En dan die techniek er ook nog bij. Cursussen ICT voor managers dan maar. Altijd handig voor de eenzijdige helderheid, dat je tenminste zelf nog beetje weet waar je over praat.

De huidige oplossingen moeten op orde, maar verdere vernieuwing is nodig lezen we.
Ik zie een hoop cursussen in het vooruitzicht met Agile gurus en Scrum evangelisten.
We gaan het zeker weer aan de markt overlaten :-)

Alsof je in een paar avonden de ICT terminologie van specialisten die daar minimaal 4 jaar voor gestudeerd hebben zou kunnen begrijpen. Want laten we wel wezen. Binnen de ICT worden de meeste technische beslissingen door ICT managers genomen die de gebruikte buzzwords nauwelijks kunnen spellen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-01T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.