EZ investeert 1,4 miljoen in satellietdata landbouw

Dit artikel delen:

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken (EZ) stelt 1,4 miljoen euro beschikbaar voor de aanschaf van satellietdata die boeren kunnen gebruiken om duurzamer en efficiënter te produceren. Deze data geven gedetailleerde informatie over de bodem, atmosfeer en ontwikkeling van gewassen. De gegevens worden als open-data online aangeboden en zijn door iedereen vrij te gebruiken.

De staatssecretaris schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat boeren met de satellietdata het gewas gedetailleerd kunnen volgen, en precies daar kunnen ingrijpen waar nodig. De data zijn afkomstig van aardobservatie-satellieten die op een afstand van vijf- tot negenhonderd kilometer in een baan om de aarde cirkelen. Met hoogwaardige meet- en opnameapparatuur verzamelen zij unieke informatie over de bodemkwaliteit, vochtgehalte, temperatuur en de atmosfeer.

Ook is de ontwikkeling van de biomassa en het stikstof- en zetmeelgehalte in het gewas te analyseren. Daarnaast verzamelen de satellieten informatie op tal van andere terreinen, zoals de ontwikkeling van waterkwaliteit, bosbouw en natuur. De gegevens zijn dit aankomende groeiseizoen beschikbaar via satellietdataportaal.nl.

Uitlezen

Het uitlezen van ruwe satellietdata is een ingewikkeld proces. In de regel zullen het daarom vooral kennisinstellingen en gespecialiseerde bedrijven zijn die de data analyseren en omzetten in nuttige informatie die boeren kunnen toepassen in hun bestaande bedrijfsvoering.

Bijvoorbeeld actuele informatie over de vegetatie (www.groenmonitor.nl) of gericht bemesting- en irrigatieadvies (www.akkerweb.nl). Met dergelijke slimme teeltmethoden kan een boer besparen op brandstof, zaaigoed, kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen en water.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-15T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.