Voorvechtster open data Stuiveling (71) overleden

Dit artikel delen:
Rekenkamer

Saskia Stuiveling

Voormalig president van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling is op 71-jarige leeftijd overleden. Dit meldt het rekeninstituut op de website. Stuiveling was ruim dertig jaar werkzaam bij de Rekenkamer, waarvan de laatste zestien jaar als president. Op 1 juni 2015 ging ze op 70-jarige leeftijd met pensioen. Stuiveling was een voorvechtster van open data en vond dat de overheid te weinig rekening hield met de kansen die it biedt.

In totaal was Stuiveling meer dan dertig jaar werkzaam voor de Algemene Rekenkamer. In oktober 1984 werd zij benoemd tot collegelid. De afgelopen zestien jaar beoefende zij de functie als president uit.

Open data

In haar afscheidsinterview aan Computable in mei 2015 vertelde de voormalig president van de Rekenkamer dat open data de organisatie helpt bij de controlerende functie van het instituut of het Rijk. ‘Wij controleren de uitgaven van de overheid op hun doelmatigheid. We zijn altijd veel tijd kwijt aan het achterhalen van de juiste gegevens en vervolgens om ze zo te polijsten dat ze met elkaar te gebruiken en te vergelijken zijn. Als data open, algemeen beschikbaar en bruikbaar zijn, hoeven we dat zoekwerk niet meer te doen. Als bovendien burgers op grond van die gegevens kunnen aangeven wat zij ervan vinden, dan kunnen wij tot een veel breder oordeel komen’, vertelde ze destijds.

Door haar aandacht voor de moderne informatiesamenleving werd zij volgens de Rekenkamer ook wel de 'Haagse profeet van de digitalisering' genoemd. Zij waarschuwde voor het risico dat de overheid de boot van de digitalisering dreigt te missen. Als mensen hun informatie overal vandaan kunnen halen, wordt transparantie van de overheid en de beschikbaarheid van alle data nog meer een dwingende eis. Eenzelfde revolutie als ten tijde van de boekdrukkunst, noemde Stuiveling dat.

Stuiveling was de eerste vrouwelijke president van de Algemene Rekenkamer. Ze studeerde rechten en bedrijfskunde in Rotterdam en was van 1975 tot 1981 beleidsmedewerker van de Rotterdamse burgemeester André van der Louw. Daarna maakte ze de overstap naar de Eerste Kamerfractie van de PvdA, maar werd na drie maanden al staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in het tweede kabinet-Van Agt, dat tot 1982 functioneerde.

Stuiveling Open Data Award

Bij het afscheid van Stuiveling als president van de Algemene Rekenkamer in 2015 maakte minister- president Rutte de instelling van de Stuiveling Open Data Award bekend. De jaarlijkse prijs komt sinds vorig jaar toe aan een publiek initiatief dat het gebruik van open data bevordert, inzichtelijk maakt of stimuleert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-26T09:58:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.