Managed hosting door True

België doet mee aan EU-initiatief rond supercomputers

 

cybersecurity

België treedt officieel toe tot het High Performance Computing-initiatief van de Europese Commissie. Dat meldt minister van Digitale Agenda Alexander Decroo. Ons land ondertekende de toetreding vandaag in de marge van de Telecomraad in Luxemburg. Het initiatief van de Europese Commissie wil Europa’s digitale infrastructuur verder uitbouwen en de ontwikkeling van supercomputers in een hogere versnelling brengen.

De Europese Commissie lanceerde het High Performance Computing Initiative op 23 maart in Rome, samen met Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Italië, Spanje en Portugal. Het project brengt drie technologieën samen: exascale high-performance computing (HPC), big data en een cloud-ecosysteem.

Supercomputers en netwerken van supercomputers hebben een enorme rekenkracht waardoor ze duizenden keer meer berekeningen maken dan gewone computers. Ze zijn dan ook uitermate geschikt voor het testen en ontwikkelen van ingewikkelde algoritmes of rekenformules. Zo kunnen ze een grote bijdrage leveren tot het maken van nieuwe virtuele moleculen voor nieuwe medicijnen, het bestuderen van de opwarming van de aarde en klimaatmodellen en het snel in kaart brengen van aardbevingen en epidemieën. Maar evengoed zullen supercomputers in de toekomst meewerken aan het analyseren van luchtvervuiling en het onderzoek naar hernieuwbare energiebronnen en zelfrijdende auto’s.

Minister Alexander De Croo is enthousiast: ‘België is blij te mogen toe treden tot het High Performance Computing-initiatief van de Europese Commissie en zeven andere Europese landen’, zegt hij. ‘Dit project is een kans om samen te bouwen aan de digitale infrastructuur voor de toekomst. Supercomputers zullen onze economie en onze samenleving grondig veranderen. Denk maar aan de snellere ontwikkeling van geneesmiddelen of innovatief onderzoek naar hernieuwbare energie. Het is belangrijk dat ons land zich aansluit bij de innovatieve voorhoede in Europa.’

België zal twee pleitbezorgers benoemen die zullen deelnemen aan de Europe discussies over het HPC-initiatief. Het doel is een intra-Belgische coördinatie op te richten die zowel het federale niveau als de drie regio’s met elkaar verbindt.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6037973). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×