Plasterk wil geen rol voor BIT bij gemeenten

'College en raad zelf passend opdrachtgeverschap inrichten bij ICT-uitbesteding'

Dit artikel delen:
Ronald Plasterk

Het Bureau ICT-Toetsing (BIT) heeft geen bevoegdheid om te adviseren over grote ict-projecten bij gemeenten. Gemeenten hebben een zelfstandige verantwoordelijkheid als het gaat om het beheersen ervan. Er is op dit moment ook geen aanleiding om de publieke aanbestedingsregels te herzien zodat het BIT wel een rol kan spelen op lokaal niveau. Dit heeft demissionair minister Plasterk geantwoord aan de SP naar aanleiding van Kamervragen.

Plasterk verwijst in zijn antwoorden naar het zogeheten Instellingsbesluit tijdelijk Bureau ICT-toetsing (Staatscourant Nr. 21178, 23 juli 2015). Daarbij is het bureau 'belast met de taak te adviseren over de risico’s en slaagkans van ict-projecten bij ministeries en publiekrechtelijke zelfstandige bestuursorganen, zoals bedoeld in artikel 4 van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen. Het bureau heeft geen bevoegdheid om te adviseren over ict-projecten bij gemeenten', schrijft hij in zijn antwoordbrief aan de Tweede Kamer.

De SP is voorstander van het stellen van landelijke regels rondom de gemeentelijke privatisering van ict-voorzieningen. Tweede Kamerlid Ronald van Raak stelde daar kortgeleden vragen over aan demissionair minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Van Raak wil van de bewindsman weten waarom het BIT geen advies geeft in dit soort trajecten.

Aanleiding voor de Kamervragen van de SP is de op handen zijnde uitbesteding van ict-diensten bij de gemeente Groningen. Ondanks veel kritiek zet de gemeente dit traject voort; een toets bij het BIT was in haar ogen niet nodig omdat er genoeg advies van experts is ingewonnen.

Eigen verantwoordelijkheid

Plasterk geeft in zijn beantwoording aan dat hij geen overzicht heeft van het aantal gemeenten dat zijn ict heeft uitbesteed. Dit wordt niet centraal vastgelegd omdat de keuze hiervoor de verantwoordelijkheid is van het college van burgemeester en wethouders en de raad van de betreffende gemeenten. Wel acht hij het noodzakelijk dat de gemeente bij uitbesteding 'een passend opdrachtgeverschap inricht met een daarvoor voldoende inhoudelijke kennis en ervaring. Uitbesteding en/of samenwerking helpt in die zin gemeenten te voorzien in op dit moment schaarse kennis en vaardigheden van de uitvoering van ict. Deze schaarste doet zich overigens niet alleen bij gemeenten voor', antwoordt de bewindsman.

De SP wilde van de minister verder weten of hij vindt dat ict-uitbesteding de kans op datalekken vergroot. Dit zou dan de privacy van burgers in gevaar brengen. Volgens Plasterk is uitbesteding van ict op zichzelf geen factor bij het ontstaan van datalekken. Hij stelt dat mocht er ict worden uitbesteed, de aanbestedende dienst bij een gemeente verantwoordelijk blijft voor de bescherming van persoonsgegevens. 'Daarop is de Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing. De Autoriteit Persoonsgegevens ziet daarop toe. Om de veiligheid van gegevens te garanderen hebben de gemeenten zich gecommitteerd aan de Baseline Informatiebeveiliging voor Gemeenten (BIG). Aanbesteding of uitbesteding verandert daar niets aan', aldus de minister.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Natuurlijk hoeft dit niet bij gemeenten. Die huren externe experts in. Is ook veel beter dan een centraal bureau, dat een beetje kan overzien wat er bij de verschillende gemeenten speelt, en of men van elkaar kan leren cq. hergebruiken. ICT Projecten bij Gemeenten zijn ook maar zo klein, en hebben zo weinig impact. En ze lukken ook altijd.. Nee, BIT zal daar echt geen toegevoerde waarde kunnen bieden

Gratis advies aan gemeenten:

Besteed uw ICT uit BZK; inclusief beveiliging, toekomstvastheid, tijdige oplevering en prijsgarantie...

Nederland op zijn smalst.
Nu heeft de demissionair minister formeel wel gelijk. Neemt niet weg dat dit een open deur is om te zorgen dat BIT meer invloed krijgt op het politieke proces. Maar waarschijnlijk zitten gemeentes daar niet op te wachten.

Gratis advies aan gemeenten:

Besteed uw ICT uit BZK; inclusief beveiliging, toekomstvastheid, tijdige oplevering en prijsgarantie...

Gemeenten moeten dus allemaal opnieuw het wiel gaan uitvinden?
Gelukkig zijn er een flink aantal samenwerkingsverbanden en gemeenschappelijke regelingen, waardoor het wiel minder vaak uitgevonden hoeft te worden.

BIT is een adviserende instantie, adviseren mag toch altijd?

Wanneer alle ICT in eigen beheer wordt ontwikkeld en bijgehouden op landelijk niveau, dan komt er een echt uniforme aanpak en dat zal op lange termijn een hoop besparing kunnen opleveren, bijkomend voordeel is dat ook de kennis aanwezig is en blijft bij de overheid.
Besparing niet alleen op de ontwikkeling en onderhoud, maar ook in opleiding van de gebruikers en het wordt dan ook makkelijke om personeel van elkaar te lenen, of om van baan te veranderen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-26T10:39:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.