Brussel legt Google recordboete op

Dit artikel delen:
Boete

2,42 miljard euro. Zo hoog is de boete die Google van de Europese Commissie krijgt voor het overtreden van de concurrentieregels, een nieuw record.

Google krijgt de boete omdat het zijn dominante marktpositie in Europa misbruikt. Het bedrijf misbruikte de populariteit van zijn zoekmotor om andere producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, een voorsprong te geven op de concurrentie. Internetsurfers krijgen Google Shopping immers eerder te zien dan andere diensten.

De Europese Commissie heeft zeven jaar aan het dossier gewerkt. Waarnemers voorspelden al dat de boete niet mals zou zijn, er circuleerden de voorbije weken bedragen van een miljard euro. Maar daar doet de Commissie dus nog vlot bijna anderhalf miljard bovenop. Het vorige record stond op naam van chipbakker Intel, die moest in 2009 1,1 miljard ophoesten omdat het concurrent AMD uit de markt had proberen te drukken.

De Europese besognes van Google zijn hiermee trouwens nog niet van de baan, want er zijn voor de Commissie nog twee andere mededingingszaken hangende. Die gaan over de manier waarop Google smartphonefabrikanten verplicht om Google-apps te installeren op nieuwe Android-telefoons. Volgens de Commissie zouden die fabrikanten vrij moeten zijn om te beslissen welke programma’s ze meeleveren.

Ook andere technologiebedrijven hebben de laatste jaren kennisgemaakt met de strenge aanpak van de Europese Commissie. Recent kregen ook Apple, Microsoft, Facebook en Amazon het met Brussel aan de stok voor het met de voeten treden van concurrentie-, belasting-, en privacyregels. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-27T12:15:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.