Gemeente Renkum zet in op datagestuurd werken

MvR & Partners betrokken bij ontwikkeling dashboards in bi-tool Cognos

Dit artikel delen:
business intelligence

De gemeente Renkum wil sturings- en verantwoordingsinformatie uit het sociaal domein overzichtelijk en systematisch vergaren en presenteren aan de organisatie en de gemeenteraad. Veel informatie die nu nog gefragmenteerd is moet daarvoor worden gecentraliseerd.

‘Een doelstelling is bijvoorbeeld dat je de zelfredzaamheid van de inwoners van de gemeente wilt verhogen’, zegt Pieter Bas Becking, manager sociaal domein bij de gemeente Renkum. ‘Maar hoe meet je dat en hoe weet je welke informatie je daarvoor in moet zetten? Wij willen dat we ons binnen de organisatie meer bewust worden van kwantitatieve gegevens en welke effecten bereikt kunnen worden door die op de juiste manier te interpreteren.’

Hij concludeert dat ‘we vooral op input sturen, maar er is eigenlijk nog geen gesystematiseerd sturingsmechanisme ingericht op basis van data die (mogelijk) beschikbaar is die ons laat zien in hoeverre ons beleid in de praktijk ook succesvol is.’

Stuurinformatie

De samenwerking met adviesbureau MvR & Partners uit Vleuten houdt in dat de gemeente Renkum MvR inzet om binnen de organisatie bewuster aan de slag te gaan met het gebruik van stuurinformatie. Welke informatie, waar bevindt deze zich en hoe kunnen we data beschikbaar maken voor rapportage en analyse?, zijn vragen die centraal staan, aldus het bureau.

Dashboards in bi-tool Cognos

MvR is in Renkum, via een agile aanpak, begonnen om sturen op effecten mogelijk te maken. In eerste instantie als een pilot om te kijken hoe de gemeente Renkum vorm kan geven aan datagestuurd werken.

Voor MvR is het vervolg tweeledig. ‘Ten eerste het helpen met het ontwikkelen van dashboards in de business intelligence-tool Cognos’, volgens Francine van der Kooij, consultant bij MvR. ‘Ten tweede: het begeleiden van de medewerkers binnen het sociaal domein met de omslag naar datagestuurd werken. Hierbij werkt MvR nauw samen met zowel beleidsmedewerkers van het sociaal domein als met de it-afdeling, zodat de nu gefragmenteerde informatievraag zo accuraat en doelgericht mogelijk is te vertalen naar Cognos, waardoor de data ook daadwerkelijk inzicht geven en voor analyse bruikbaar zijn’, besluit Van der Kooij.

MvR & Partners is in 2011 opgericht en heeft als doel via it de overheid dichter bij de burger brengen. Het bedrijf richt zich op projectbegeleiding, procesverbetering en opleidingstrajecten bij de invoering van digitaal samenwerken en informatiemanagement. De onderneming is gevestigd in Vleuten.

Renkum is een gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland en telt ruim 31.000 inwoners.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-28T09:37:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.