Gemeenten zetten marktverkenning geosoftware door

Mogelijk vervolg is een collectieve aanbesteding

Dit artikel delen:
Zoeken

Namens een collectief van 109 gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden organiseert King, de ict-uitvoeringsorganisatie van Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), een marktverkenning op het gebied van geografische informatiesystemen. Het collectief wil onderzoeken hoe huidige geo-applicaties bij gemeenten te vervangen zijn door beter én goedkopere software. Directe aanleiding is het conflict met leverancier Vicrea dat zijn tarieven fors verhoogde.

Afgelopen april lieten 152 gemeenten softwareleverancier Vicrea weten dat een door het bedrijf aangekondigde prijsverhoging van tafel moet. Zo niet, dan zouden ze als collectief een marktverkenning starten om op zoek te gaan naar alternatieve leveranciers. Die marktverkenning gaat dus door, zij het met 109 gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Het collectief wil onderzoeken hoe zij hun huidige geo-applicaties voor de BAG, BGT, BRK, WKBP, ESB, Gegevensmagazijn en Gegevensviewer (zie kader) kunnen vervangen door software die beter aansluit op bestaande en toekomstige ontwikkelingen binnen gemeenten, aldus King. Daarnaast willen de gemeenten dat de kosten van aanschaf, onderhoud en beheer van de software vooraf vaststaan. Het collectief omvat grote gemeenten als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maar ook kleinere gemeenten zoals Vught en Zaltbommel. Een mogelijk vervolg op de marktverkenning is een collectieve aanbesteding.

Niemand uitsluiten

Han Wammes, de nieuwe leveranciersmanager bij King, laat weten dat besloten is om de marktverkenning sowieso door te zetten ongeacht de uitkomst van het overleg tussen het Geoberaad (namens de gemeentelijke partijen) en Vicrea. 'De onvrede onder gemeenten is groot. Daarom starten we namens de betrokken 109 gemeenten en samenwerkingsverbanden deze open marktverkenning. We zijn vooral ook benieuwd hoe de markt aankijkt tegen collectivisering.'

De marktverkenning is inmiddels gepubliceerd op Tenderned. Geïnteresseerde partijen kunnen tot 21 september reageren. 'Ook Vicrea mag reageren; we sluiten geen partijen uit', benadrukt Wammes. Een woordvoerster van de softwareleverancier laat in een reactie weten: 'Wij staan positief tegenover elke ontwikkeling in de markt en zien dit als een nieuwe kans. Het zou wat ons betreft misschien logischer zijn om alle basisregistraties met een geo-component op te nemen, inclusief de WOZ en de BOR.'

In de visie van Vicrea vormt geo-informatie de verbindende factor in het informatielandschap. Het bedrijf biedt naar eigen zeggen een 'integrale oplossing met geo als 'linking pin' voor betere diensteverlening, optimale gegevenskwaliteit, kostenbesparing en efficiënte samenwerking.' Recent heeft de gemeente SudWest-Fryslan voor zo’n integrale stelseloplossing gekozen.

King voert de marktverkenning uit in het kader van het VNG-programma Samen Organiseren. Het idee hierachter is dat gemeenten hun krachten bundelen om hun uitvoeringskracht te vergroten, onder meer op ict-gebied.

De markt op

Volgens King is 'het doel van deze marktverkenning het transparant en inzichtelijk maken van het huidige en toekomstige aanbod op het gebied van geo-gerelateerde basisregistraties. Inclusief het beheren en ontsluiten door middel van een enterprise service bus, een zogeheten Gegevensmagazijn en het visualiseren ervan door middel van een zogeheten Gegevensviewer.'

BAG: Basisregistratie Adressen en Gebouwen

BGT: Basisregistratie Grootschalige Topografie

BRK: Basisregistratie Kadaster

WKBP: Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen

WOZ: Waardering Onroerende Zaken

BOR: Besluit Omgevingsrecht

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zou mooi zijn wanneer een dergelijk systeem dan ook een aansluiting maakt met open data zodat iedereen op deze bronnen aan kan haken. Uiteraard alleen voor privacy ongevoelige info.

BOR: wordt inderdaad "Besluit Omgevingsrecht" bedoeld, of "Beheer Openbare Ruimte"?

"kosten aanschaf, onderhoud en beheer moeten vooraf vaststaan"
en "het moet beter aansluiten op toekomstige ontwikkelingen."

Klinkt niet echt reeel.
Misschien sms met "collectieve aanbesteding" sturen naar astro-tv.

Je krijgt zeker antwoord :
Volgens mij heb jullie in jullie werk de nodige ups en downs gehad.
Ik wil je graag meegegeven dat je niet iedereen zomaar moet vertrouwen.
Maar blijf zoeken want je zult zeker de ware vinden

Uitgekozen mogelijkheid om door deze gemeentes de handen in elkaar te slaan en gezamenlijk een open-source project te beginnen onder begeleiding van een IT partner om op basis van open standaarden zelf deze geo-applicaties te laten ontwikkelen.
Het zou dan ook mogelijk moeten zijn om van andere Europese landen gemeentes mee te laten doen om meer gedaan te krijgen.

Zucht, net € 100 miljoen+ verbrand aan de BRP ... Tel alle uren/kosten op (markt + overheid + inhuur) van de marktverkenning, de aanbesteding en overige frictiekosten bij het wisselen van software (koppelingen, opleidingen, migraties, etc.). Dan denken dat het goedkoper (en tegelijkertijd beter kan), en dan een partij vinden die voor dat bedrag blijft investeren in innovatie en steeds veranderende regelgeving en ambities. IT als kostenpost zien is echt de verkeerde weg, dat weten we al wat langer. € is de slechtste drijfveer voor wisselen van oplossingen binnen de IT: wanneer leert de (lokale) overheid van hun fouten?

@johan Ik vrees dat andere europese landen helemaal geen BOR en dergelijke kennen. In ieder geval niet zo letterlijk hetzelfde.
En verder zal in andere landen veel meer 3D gis gebruikt worden dan de 2D GIS in Nederland.
Andere landen zijn namelijk niet zo plat.
Verder is een groot deel van GIS al opensource, waar de leveranciers dan ook al veel gebruik van maken. Zoals bijvoorbeeld GeoServer en PostGIS.

@Chris: er zijn genoeg alternatieven bij concurenten van Vicrea. Vicrea is niet de enige partij die dit soort software maakt.
Goed dat de leverancier op deze manier onder druk wordt gezet om reële prijzen te berekenen. De (redelijk nieuwe eigenaar) van Vicrea heeft als standaard methode het uitknijpen van zijn afnemers omdat die toch niet zo makkelijk weg kunnen...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-30T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.