NWO eert Julia Cramer met Minerva-Prijs 2017

Promovenda focust in onderzoek op bescherming quantumtoestanden

Julia Cramer (Foto: TU Delft).

Quantumwetenschapster Julia Cramer is de winnaar van de Minerva-Prijs 2017 van NWO. Cramer ontvangt de prijs voor haar onderzoek op het gebied van quantumwetenschap en -technologie. De uitreiking vindt plaats op het jaarlijkse congres Physics@Veldhoven in januari.

Elke twee jaar bekroont het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen de beste natuurkundige publicatie van een vrouwelijke onderzoeker met de Minerva-Prijs. De commissie is onder de indruk van de kwaliteit van Cramers artikel dat in 2016 in Nature Communications onder haar leiding verscheen. Daarin toont zij met haar collega's aan dat bescherming van bepaalde quantumtoestanden tegen fouten mogelijk is.

Cramer promoveerde in december 2016 aan de TU Delft. Momenteel werkt ze als outreach-coördinator aan QuTech en is ze postdoc Wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden.

In het artikel 'Repeated quantum error correction on a continuously encoded qubit by real-time feedback' toont Cramer voor het eerst aan dat quantumtoestanden actief en voortdurend zijn te beschermen voor fouten, wat een belangrijke vooruitgang is voor de quantumwetenschap en -technologie.

Quantumtoestanden bieden een fundamenteel nieuwe en krachtige manier om informatie te verwerken. De uitdaging is echter dat quantuminformatie kwetsbaar en foutgevoelig is. In deze publicatie heeft Cramer de eerste continue bescherming van quantumtoestanden mogelijk gemaakt door middel van zogenaamde quantum error-correctie. Ze heeft in dit werk experimenteel aangetoond dat quantumtoestanden beter behouden kunnen blijven door gebruik te maken van de correctiemethode. 

De commissie oordeelt dat het artikel een wetenschappelijke mijlpaal in de quantumwetenschap betekent waar Cramer een leidende bijdrage aan heeft geleverd. Het artikel is binnen een jaar 32 keer geciteerd, wat getuigt van een duidelijke impact. 

Minerva-Prijs

De tweejaarlijkse Minerva-Prijs voor de beste natuurkundige publicatie van een vrouwelijke onderzoeker maakt deel uit van het NWO Natuurkunde/v-stimuleringsprogramma. De prijs heeft als doel de aandacht te vestigen op excellente vrouwelijke natuurkundigen en een impuls te geven aan de carrière van de prijswinnaar. Aan de Minerva-Prijs is een geldbedrag van vijfduizend euro verbonden, door de winnaar vrij te besteden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-15T11:24:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.