EU wil politie trainen in kraken van encryptie

Dit artikel delen:
Aanpakken cybercrime

De Europese Commissie stopt een half miljoen euro in de opleiding van politieagenten. Met de investering moeten de agenten leren om versleutelde bestanden te kraken en zo bewijsmateriaal tegen criminelen te verzamelen. De maatregel maakt deel uit van een antiterrorismeplan.

Het plan van de EU wordt uit de doeken gedaan in het elfde 'Progress Report', een opsomming van de maatregelen die Europa treft om de bevolking te beschermen. In het rapport worden actieplannen aangekondigd die over de komende achttien maanden zullen uitgerold worden.

Uit het rapport blijkt dat encryptie en dataversleuteling bij de Europese Commissie in het oog loopt. Volgens de Commissie worden politiediensten, in het kader van criminele onderzoeken, almaar vaker geconfronteerd met versleutelde gegevens. Dikwijls bevatten die gegevens de enige informatie en bewijzen om criminelen voor de rechter te brengen, zo zegt de Commissie. De uitdaging zit hem er niet alleen in dat criminelen hun gegevens versleutelen, maar ook dat ze gebruikmaken van communicatiediensten die dat doen. En volgens de Commissie zal die uitdaging de komende jaren alleen maar groter worden.

De Commissie wil daarom Europol betere encryptiecapaciteit aanbieden. Zo zullen er centra opgericht worden die gespecialiseerd zijn in het ontsleutelen van data en wordt er een toolbox opgezet met technische instrumenten. Om politiemensen te trainen, is een half miljoen euro opzijgezet. Dat geld komt uit het Internal Security Fund, een fonds dat werd opzet voor de periode 2014-2020 en dat met bijna vier miljard euro gespijsd werd.

Begin volgend jaar wil de Commissie ook voorstellen doen over een juridisch raamwerk om toegang tot elektronische apparaten voor politiediensten te vergemakkelijken. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Even voor de lezers achtergrond informatie om dit nieuwtje in zijn bredere context te zetten.
Dat de politie ook te maken heeft met slimme criminelen secu terroristen moge duidelijk zijn. Alleen is de vraag in hoeverre deze extra mogelijkheden nodig zijn, hoe ingezet moeten worden en onder wat voor soort toezicht dit gebeurd.

Op het eerste gezicht zou je mogen verwachten dat een OvJ of een rechter hier toestemming voor zou moeten geven. Maar als de politie agent dit zelf ook kan doen wordt die toestemming boterzacht. Los van dat is het nog maar de vraag in hoeverre een OvJ of een rechter hier een gegronde keuze in kan maken. Want als u denkt dat zilt wel snor dan wil ik u even wijzen op dit interview met Hans Moll die fijntjes uit weet te leggen dat justitie het niet zo nauw neemt met het recht.
https://www.cafeweltschmerz.nl/meineed-door-rechters-deel-1-hans-moll-en-paul-ruijs/

Niet zeuren Johan het is allemaal goed geregeld in de nieuwe (sleep)wet.
Nederland wordt er veiliger door ! Dat heeft Minister Mark zelf gezegt
Weet jij het soms beter dan Mark ?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-20T10:52:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.