Verwarring door 'obscuur' belastingportaal

Dit artikel delen:
Belastingdienst

Een nieuw gegevensportaal van de Belastingdienst (www.gegevensportaal.net) zorgt voor verwarring. Ondernemers ontvingen begin november 2017 een brief om via dat online-portaal gegevens aan te leveren. Critici maken zich zorgen om de herkomst van de portal en vragen zich af of de fiscus zijn procedures rondom beveiliging en certificering wel op orde heeft.

'Wat is dit nu weer?', meldt Ellen Bijsterbosch op Twitter. Ze verwijst naar een brief van de Belastingdienst waarin de url www.gegevensportaal.net wordt genoemd. De Belastingdienst reageert vervolgens dat de brief van hen afkomstig is, maar mengt zich niet in de discussie over de certificering, het domein en de verwarring rondom de portal.

Frido van Orden, van ict-bedrijf Ockham, onderzocht de herkomst van de site. Het domein staat geregistreerd op Maykin Media BV, een partij die volgens de website ict-werk voor publieke organisaties uitvoert. Van Orden is ook verbaasd dat er een pki-certificering is afgegeven aan een commerciële partij.

Hij wijst er bovendien op dat verwarring met www.gegevensportaal.nl op de loer ligt. Dat domein is namelijk niet in bezit van de Belastingdienst. Van Orden: 'De overheid waarschuwt voor phishing, spoofing en identiteitsfraude, maar stuurt zelf een brief uit met een link naar een onduidelijke portal waarvan de herkomst onduidelijk is.'

Nog geen reactie Belastingdienst

Computable-expert en overheidscriticaster René Veldwijk vindt het 'ongelooflijk' dat de Belastingdienst communiceert via 'obscure sites'. Van Orden is benieuwd waarom de fiscus de nieuwe portal niet integreert in een bestaande aangifte-omgeving zoals Mijn Belastingdienst of Inlog voor ondernemers.

De Belastingdienst is maandag 13 november 2017 om een reactie gevraagd, maar was nog niet in staat om te reageren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

hmmm buiten dat, kijk eens naar het SSL certificaat .....een hulliebullie certificaat. Op zijn minst zou ik hier een SSL met EV (extended validation) verwachten dus waar de "organisatienaam" ook vermeld wordt. Broddelwerk!

De Overheid (Belastingsdienst) beschikt niet meer over de kennis en is genoodzaakt de werkzaamheden uit te besteden aan een derde partij. Het wordt alleen maar erger en het eind is al lang zoek. Wat voor antwoord moet de Belastingsdienst nu weer verzinnen? De geloofwaardigheid is niet meer. Het blijft aanmodderen!

Deze site is niet nieuw maar bestaat al een jaar of 5

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-20T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.