Privacy First start rechtszaak tegen kentekenwet

Dit artikel delen:
Rechtspraak

De stichting Privacy First vindt dat de Automatische Nummerplaat Registratie (ANPR)-wet in strijd is met het Europees privacyrecht. Het start daarom met de voorbereiding van een rechtszaak om de wet ontbindend te laten verklaren.

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel ANPR (Automatische Nummerplaat Registratie) aangenomen. Door deze wet worden de kentekens van alle auto's in Nederland door middel van cameratoezicht vier weken in een centrale politiedatabank opgeslagen voor opsporing en vervolging.

Privacy First vindt dat deze wet in strijd is met Europees privacyrecht. ‘Bij dit wetsvoorstel is sprake van algemene, ongedifferentieerde gegevensopslag en wordt die opslag niet beperkt tot dat wat strikt noodzakelijk is. Bovendien ontbreekt voorafgaande rechterlijke toetsing bij toegang tot de gegevens’, schreef het eerder deze maand in een verzoek aan de Eerste Kamer om het wetsvoorstel te verwerpen.

Nu de wet is aangenomen, ziet Privacy First ‘geen andere optie’ dan dit door de rechter ongedaan te laten maken. De organisatie zegt zich daarom voor te bereiden op een rechtszaak. Dat doet het in samenwerking met diverse organisaties. Over om welke partijen het gaat, doet het geen uitspraken. 

OV-chipkaart

Eerder dit jaar was Privacy First ook al in conflict met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De stichting vindt namelijk dat de NS aangesproken moet worden op het feit dat reizigers extra moeten betalen voor hun privacy door middel van een anonieme OV-chipkaart.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-22T09:38:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.