Managed hosting door True

E-diensten bedrijven gaan van EZK naar ministerie BZK

Staatsecretaris Raymond Knops verantwoordelijk

Dit artikel delen:

Staatsecretaris Raymond Knops

De digitale dienstverlening van de overheid aan bedrijven komt onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Met de overdracht van deze verantwoordelijkheden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) naar BZK wil het kabinet meer samenhang brengen in de digitale overheidsinfrastructuur en - dienstverlening voor zowel burgers als bedrijven. De verantwoordelijke staatssecretaris is Raymond Knops.

Het pakket aan voorzieningen en beleidsontwikkeling bevat onder meer Ondernemersplein, Berichtenbox voor Bedrijven, Digipoort, eDelivery Gateway, Mijn Overheid voor Ondernemers en standaarden voor digitale informatie-uitwisseling tussen overheid en bedrijven. BZK zal ook het gebruik van eFactureren en SBR (Standaard Business Reporting) door de overheid gaan stimuleren.

Tevens komt de beleidsverantwoordelijkheid voor de digitale identificatie door burgers en bedrijven bij BZK te liggen, waaronder het publiek-private afsprakenstelsel elektronische toegangsdiensten ETD (waaronder eHerkenning en Idensys), het gedeelte van de Europese Eidas-verordening dat over elektronische identiteiten gaat, en de afstemming van het Europese beleid hierover. EZK en BZK werkten al geruime tijd nauw samen aan deze dossiers. BZK wordt voor deze voorzieningen opdrachtgever van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Logius, Dienst ICT Uitvoering (Dictu) en de Kamer van Koophandel.

EZK

Het ministerie van EZK blijft verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling op het gebied van ondernemersklimaat, digitale economie, telecomnetwerken, marktordening, de digitale markt binnen de Europese Unie, en de daarmee samenhangende voorzieningen voor vertrouwensdiensten Eidas. Verder blijft het ministerie van EZK beleidsverantwoordelijk voor digitale contacten tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en consumenten.

De precieze invulling van personeel en andere middelen krijgt in de komende periode vorm. Een woordvoerder van EZK laat weten dat er vooralsnog geen personeel van Dictu over gaat naar BZK.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Jouw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met je persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.