Druk op providers om illegale downloaders te onthullen

Autoriteit Persoonsgegevens geeft toestemming, vpn biedt ontsnappingsroute

cybercrime

Juristen verwachten dat internetproviders na tussenkomst van een rechter verplicht worden om de persoonsgegevens van illegale downloaders vrij te geven aan filmdistributeur Dutch Filmworks en intellectueel eigendom-organisatie Stichting Brein. Vanaf dat moment zullen overtreders schikkingsvoorstellen van enkele honderden euro's tegemoet kunnen zien. Downloaders met een vpn-verbinding blijven buiten schot, omdat bij een dergelijke verbinding het ip-adres van een gebruiker wordt verborgen.

Het Duitse ict-bedrijf Excipion gaat namens Dutch Filmworks de Nederlandse ip-adressen van illegale downloaders verzamelen. Zo krijgt de filmdistributeur een lange lijst met inbreukplegers, waarna het bedrijf naar de providers stapt om erachter te komen wie er achter een ip-adres schuilgaat.

Rechter

Een en ander is het gevolg van het feit dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) filmdistributeur Dutch Filmworks toestemming heeft gegeven om de gegevens van illegale downloaders te verzamelen en deze vijf jaar op te slaan. De distributeur zal samen met intellectueel eigendom-organisatie Stichting Brein torrennetwerken afspeuren naar illegale downloaders. Met hun ip-adressen willen de organisaties aankloppen bij Nederlandse internetproviders, die de ip-adressen kunnen koppelen aan de naw-gegevens van klanten. Juristen verwachten namelijk dat deze na tussenkomst van een rechter verplicht worden om de persoonsgegevens te overhandigen.

Ook zelf geven onder meer Ziggo, KPN en XS4All aan dat ze pas gegevens vrijgeven als de rechter dit eist. Tegen het besluit van de AP kan overigens nog beroep worden aangetekend.

In oktober heeft Dutch Filmworks een proef gedaan met het verzamelen van ip-adressen van mensen die illegaal films en series downloaden en uploaden met Bittorrent. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft deze proef gevolgd en getoetst. Aan de hand van die informatie is de toestemming verleend om de gegevens te gaan bewaren.

Vpn

Internetters die tijdens het downloaden een vpn-verbinding gebruiken, ontlopen vooralsnog een boete. Een vpn-verbinding verbergt het ip-adres en zorgt ervoor dat de een gebruiker niet langer traceerbaar is.

Dutch Filmworks zal mogelijk proberen aan te kloppen bij vpn-aanbieders om op die manier informatie te verkrijgen over downloaders, maar de kans dat dit iets oplevert is nihil. Aanbieders van vpn-verbindingen houden doorgaans geen logbestanden bij en hebben dus geen informatie te overhandigen die is te gebruiken voor identificatiedoeleinden.

Opsporingsprocedure

Nadat Dutch Filmworks de ip-adressen van illegale downloaders heeft verzameld, is
het zaak dat deze gekoppeld worden aan de persoonsgegevens van een downloader. Binnen drie maanden na het verzamelen van de ip-adressen vragen ze bij de internetproviders de naw-gegevens op van de personen die bij een bepaald ip-adres horen.

De verwachting is dat internetproviders deze niet zomaar zullen geven. De vijfjarige bewaartermijn is er dan ook om gerechtelijke procedures te starten tegen deze providers. Dit zullen ze doen om alsnog de persoonsgegevens te ontvangen wanneer providers deze niet willen geven.

Met deze gegevens kan Dutch Filmworks mensen aanklagen die uit illegale bron hebben gedownload en geüpload. Overtreders ontvangen eerst een schikkingsvoorstel, enkel bij het niet accepteren van de schikking zal er worden overgegaan tot gerechtelijke vervolging. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Oftewel het Duitse schikkingscircus gaat ook naar Nederland komen?
Brein had in het verleden aangegeven niet voor dit scenario te kiezen en komt alsnog terug op die woorden. Iedereen met een beetje verstand had het verbreken van de 'belofte' uiteraard al lang aan zien komen. Brein voert uit wat de aangesloten auteursrechten organisaties wensen en die hebben blijkbaar aangegeven dat advocatenkantoren een heksenjacht op de downloadende burgers mogen uitvoeren.
Naar verwachting zal het aantal VPN gebruikers sterk stijgen en de omzetten van offline content zullen blijven dalen terwijl de groei van online content iets zal afzwakken zodat die auteursrechten organisaties er qua omzet op achteruitgaan.

Los van dat zullen steeds meer Nederlandse/Europese content makers/aggregatoren zullen worden opgesnoept door Amerikaanse bedrijven die wat met hun ontdoken belastinggeld moeten doen zodat die markt sterk zal versmallen naar een paar grote spelers waardoor het aanbod achter zal blijven doordat er te weinig concurrentie is. Nog meer eenheidsworst van uitgekauwde formules zonder enige artistieke integriteit dus.

Ja Johan, het Duitse schikkingscircus komt inderdaad ook naar Nederland. Dutch Filmworks heeft al aangegeven dat de schikkingen waarschijnlijk een hoogte van 'enkele honderden euro's' zullen bedragen.
Dat het aantal VPN-geïnteresseerden flink stijgt naar aanleiding van deze aanstaande download boete is duidelijk te zien. Op onze pagina https://vpndiensten.nl/informatie/privacy/torrent-download-boete/ is een flinke stijging in de bezoekers. daarnaast krijgen we ook veel vragen over dit onderwerp.

Het (Duitse) bedrijf dat achter de opsporing zit is Excipion, die zullen er geen half werk van maken. Ze zullen hun activiteiten nu in Nederland samen met DFW intensiveren. Downloaden lijkt sowieso wat achterhaald, denk dat het probleem van illegale streamingdiensten een veel grotere omvang heeft hedendaags (Kodi & Exodus bijvoorbeeld, lange tijd ook Popcorn Time maar technisch gezien is dat ook P2P). Of Usenet-gebruik met een beveiligde SSL-verbinding heb je natuurlijk ook. Mocht je toch op de VPN-oplossing vertrouwen om deze mijns inziens ovedreven torrent downloadboetes te voorkomen, weet dan ook dat niet alle VPN-aanbieders P2P-verkeer een warm hart toedragen. Bijvoorbeeld bij HideMyAss, een bekende doch notoire VPN-aanbieder, is het subiet einde abonnement als je middels hun VPN-verbinding torrents downloadt (spreek uit ervaring).

Zeker, de eerste keer dat ik las wat de plannen van Brein waren moest ik even checken of ik niet droomde. Een paar jaar verder is het daadwerkelijk zo en zijn de eerste schikkingsvoorstellen eruit. Gelukkig bijtijds een VPN genomen en (nog belangrijker!) goed ingesteld om anoniem torrents te downloaden.

Hopelijk kan deze wetgeving ooit weer ongedaan gemaakt worden, scheelt me een VPN-abonnement per maand en ik slaap wat rustiger. :)

Ik heb ooit een beroep gedaan op Brein maar die doen niets voor hele kleintjes, die hebben hun business opgebouwd met een dienstverlening aan de grote spelers. Het is een schandvlek op de Nederlandse it.

@Lester:
Zit je hier nu vol trots te verkondigen dat je illegaal zit te downloaden?
O nee, je zit reclame te maken voor jouw vpn-service! Daarvoor heb je een oud artikel opgezocht, en net net gedaan alsof je aan het discussiëren bent.

Vpn's zijn nuttig om je te beschermen tegen corrupte/totalitaire regimes of tegen internetcriminelen, het promoten van illegale zaken en het verkopen van vpn- diensten lijken me geen zaken die thuishoren op een site als Computable!

PS: ik heb niet op je link geklikt.
PS2: ik ben niet roomser dan de paus, maar jouw post hoort hier niet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-11T09:51:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.