Managed hosting door True

Druk op providers om illegale downloaders te onthullen

Autoriteit Persoonsgegevens geeft toestemming, vpn biedt ontsnappingsroute

 

cybercrime

Juristen verwachten dat internetproviders na tussenkomst van een rechter verplicht worden om de persoonsgegevens van illegale downloaders vrij te geven aan filmdistributeur Dutch Filmworks en intellectueel eigendom-organisatie Stichting Brein. Vanaf dat moment zullen overtreders schikkingsvoorstellen van enkele honderden euro's tegemoet kunnen zien. Downloaders met een vpn-verbinding blijven buiten schot, omdat bij een dergelijke verbinding het ip-adres van een gebruiker wordt verborgen.

Het Duitse ict-bedrijf Excipion gaat namens Dutch Filmworks de Nederlandse ip-adressen van illegale downloaders verzamelen. Zo krijgt de filmdistributeur een lange lijst met inbreukplegers, waarna het bedrijf naar de providers stapt om erachter te komen wie er achter een ip-adres schuilgaat.

Rechter

Een en ander is het gevolg van het feit dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) filmdistributeur Dutch Filmworks toestemming heeft gegeven om de gegevens van illegale downloaders te verzamelen en deze vijf jaar op te slaan. De distributeur zal samen met intellectueel eigendom-organisatie Stichting Brein torrennetwerken afspeuren naar illegale downloaders. Met hun ip-adressen willen de organisaties aankloppen bij Nederlandse internetproviders, die de ip-adressen kunnen koppelen aan de naw-gegevens van klanten. Juristen verwachten namelijk dat deze na tussenkomst van een rechter verplicht worden om de persoonsgegevens te overhandigen.

Ook zelf geven onder meer Ziggo, KPN en XS4All aan dat ze pas gegevens vrijgeven als de rechter dit eist. Tegen het besluit van de AP kan overigens nog beroep worden aangetekend.

In oktober heeft Dutch Filmworks een proef gedaan met het verzamelen van ip-adressen van mensen die illegaal films en series downloaden en uploaden met Bittorrent. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft deze proef gevolgd en getoetst. Aan de hand van die informatie is de toestemming verleend om de gegevens te gaan bewaren.

Vpn

Internetters die tijdens het downloaden een vpn-verbinding gebruiken, ontlopen vooralsnog een boete. Een vpn-verbinding verbergt het ip-adres en zorgt ervoor dat de een gebruiker niet langer traceerbaar is.

Dutch Filmworks zal mogelijk proberen aan te kloppen bij vpn-aanbieders om op die manier informatie te verkrijgen over downloaders, maar de kans dat dit iets oplevert is nihil. Aanbieders van vpn-verbindingen houden doorgaans geen logbestanden bij en hebben dus geen informatie te overhandigen die is te gebruiken voor identificatiedoeleinden.

Opsporingsprocedure

Nadat Dutch Filmworks de ip-adressen van illegale downloaders heeft verzameld, is
het zaak dat deze gekoppeld worden aan de persoonsgegevens van een downloader. Binnen drie maanden na het verzamelen van de ip-adressen vragen ze bij de internetproviders de naw-gegevens op van de personen die bij een bepaald ip-adres horen.

De verwachting is dat internetproviders deze niet zomaar zullen geven. De vijfjarige bewaartermijn is er dan ook om gerechtelijke procedures te starten tegen deze providers. Dit zullen ze doen om alsnog de persoonsgegevens te ontvangen wanneer providers deze niet willen geven.

Met deze gegevens kan Dutch Filmworks mensen aanklagen die uit illegale bron hebben gedownload en geüpload. Overtreders ontvangen eerst een schikkingsvoorstel, enkel bij het niet accepteren van de schikking zal er worden overgegaan tot gerechtelijke vervolging. 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6260969). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over



Lees ook


 

Reacties

Oftewel het Duitse schikkingscircus gaat ook naar Nederland komen?
Brein had in het verleden aangegeven niet voor dit scenario te kiezen en komt alsnog terug op die woorden. Iedereen met een beetje verstand had het verbreken van de 'belofte' uiteraard al lang aan zien komen. Brein voert uit wat de aangesloten auteursrechten organisaties wensen en die hebben blijkbaar aangegeven dat advocatenkantoren een heksenjacht op de downloadende burgers mogen uitvoeren.
Naar verwachting zal het aantal VPN gebruikers sterk stijgen en de omzetten van offline content zullen blijven dalen terwijl de groei van online content iets zal afzwakken zodat die auteursrechten organisaties er qua omzet op achteruitgaan.

Los van dat zullen steeds meer Nederlandse/Europese content makers/aggregatoren zullen worden opgesnoept door Amerikaanse bedrijven die wat met hun ontdoken belastinggeld moeten doen zodat die markt sterk zal versmallen naar een paar grote spelers waardoor het aanbod achter zal blijven doordat er te weinig concurrentie is. Nog meer eenheidsworst van uitgekauwde formules zonder enige artistieke integriteit dus.

Ja Johan, het Duitse schikkingscircus komt inderdaad ook naar Nederland. Dutch Filmworks heeft al aangegeven dat de schikkingen waarschijnlijk een hoogte van 'enkele honderden euro's' zullen bedragen.
Dat het aantal VPN-geïnteresseerden flink stijgt naar aanleiding van deze aanstaande download boete is duidelijk te zien. Op onze pagina https://vpndiensten.nl/informatie/privacy/torrent-download-boete/ is een flinke stijging in de bezoekers. daarnaast krijgen we ook veel vragen over dit onderwerp.

Het (Duitse) bedrijf dat achter de opsporing zit is Excipion, die zullen er geen half werk van maken. Ze zullen hun activiteiten nu in Nederland samen met DFW intensiveren. Downloaden lijkt sowieso wat achterhaald, denk dat het probleem van illegale streamingdiensten een veel grotere omvang heeft hedendaags (Kodi & Exodus bijvoorbeeld, lange tijd ook Popcorn Time maar technisch gezien is dat ook P2P). Of Usenet-gebruik met een beveiligde SSL-verbinding heb je natuurlijk ook. Mocht je toch op de VPN-oplossing vertrouwen om deze mijns inziens ovedreven torrent downloadboetes te voorkomen, weet dan ook dat niet alle VPN-aanbieders P2P-verkeer een warm hart toedragen. Bijvoorbeeld bij HideMyAss, een bekende doch notoire VPN-aanbieder, is het subiet einde abonnement als je middels hun VPN-verbinding torrents downloadt (spreek uit ervaring).

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures bij AP
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×