Deezer en Spotify: EU moet techreuzen VS aanpakken

Kritiek op Amazon en Apple om voortrekken van eigen klanten en producten

Dit artikel delen:
Europa

De Europese Unie moet optreden tegen techgiganten uit de VS omdat zij misbruik maken van hun positie. Dat schrijft een aantal Europese techbedrijven in een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. De klagers zijn onder meer de van oorsprong Franse muziekdienst Deezer, het Zweedse Spotify en een aantal game-ontwikkelaars. Ze willen dat Juncker zorgt voor een eerlijker speelveld.

De Europese bedrijven vinden bijvoorbeeld dat zij in het nadeel zijn als ze hun diensten aanbieden in de appstore van Apple. Het Amerikaanse techbedrijf zou de aankoop van eigen apps en diensten aantrekkelijker maken dan die van concurrenten. 

In de brief waar Financial Times over bericht, wijzen de techbedrijven ook naar Amazon als boosdoener. Apple en Amazon worden ervan beschuldigd dat ze andere techbedrijven geen toegang geven tot hun gebruikersdata. Die data kunnen worden gebruikt om apps te verbeteren.

Eerder dit jaar had de Europese Commisie een andere techgigant op de korrel. Brussel legde Google eind juni een boete van 2,42 miljard euro op, omdat het bedrijf zijn eigen advertenties prominenter toonde in de zoekresultaten dan die van concurrerende vergelijkingssites.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is een heel belangrijk punt voor alle Europese ict-bedrijven die concurrentie hebben met met name grote Amerikaanse ict-bedrijven. Niet alleen hebben zij een (te) sterke marktpositie. Ook het punt dat zij minder belasting hoeven te betalen door belastingontduiktrucjes levert een sterk nadeel op bij een eerlijke concurrentie. De EU zal hier paal en perk aan moeten stellen wil het haar eigen economie beter beschermen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-14T11:11:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.