Managed hosting door True

Ministers stemmen in met wet voor digitale overheid

 

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met het wetsvoorstel digitale overheid. De wet richt zich op het verbeteren van de digitale overheid door regels te geven over de toegang van burgers en bedrijven tot online dienstverlening bij de (semi)overheid.

De wet geeft daarnaast regels over informatieveiligheid en biedt grondslag voor verplichte toepassing van open standaarden. Hiermee wordt volgens de regering ook de Nederlandse implementatie van de EU-richtlijn over toegankelijkheid van overheidswebsites en apps mogelijk.

Veilig inloggen

De wet digitale overheid heeft als doel om Nederlandse burgers en bedrijven veilig en betrouwbaar te kunnen laten inloggen bij de (semi-)overheid. Publieke dienstverleners worden verplicht hun online diensten op een passend betrouwbaarheidsniveau te classificeren. Om toegang te krijgen tot diensten op betrouwbaarheidsniveau ‘substantieel’ of ‘hoog’ moeten burgers en bedrijven kunnen beschikken over elektronische identificatiemiddelen (eID) met een hogere mate van betrouwbaarheid dan DigiD met alleen een wachtwoord. Deze identificatiemiddelen geven publieke dienstverleners meer zekerheid over iemands identiteit. De wet gaat gelden voor bestuursorganen en organisaties die in de wet worden aangewezen, zoals bijvoorbeeld zorgverzekeraars.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. De verwachting is dat het wetsvoorstel nog voor de zomer bij de Tweede Kamer kan worden ingediend.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6265715). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Goede ontwikkeling, beveiliging bij digitale diensten van (semi)overheidsinstellingen is de afgelopen soms toch wat achterstallig gebleven. Vooral gemeenten zullen mogelijk wel varen bij deze nieuwe wetgeving, al zal het voor sommigen ook een kopzorg zijn. Desalniettemin, werd hoog tijd voor een dergelijke nieuwe wet in mijn ogen.

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.