GVR-baas Udo Groen alweer weg bij VNG

Dit artikel delen:
splitsing

Udo Groen, die afgelopen najaar door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) was aangetrokken als programmadirecteur voor de verkenning naar een Gemeentelijke Verenigde Registratie van persoonsgegevens (GVR), is vertrokken. Nadat de VNG en de vijf betrokken gemeenten besloten om met de GVR te stoppen, zijn alle contracten met de ingehuurde medewerkers ontbonden.

De gemeentes en de VNG waren verbijsterd over het stopzetten van de operatie BRP (oBRP) in juli 2017 door toenmalig minister Ronald Plasterk van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Aan de oBRP is zo'n honderd miljoen gespendeerd; BZK trok de stekker er uit na een vernietigend rapport van het BIT. Volgens de gemeenten en de VNG kon het systeem wél afgebouwd worden. VNG liet daarop met onder meer de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven onderzoeken of ze het project voor een nieuwe basisregistratie persoonsgegevens weer op gang kon krijgen.

In de GVR-verkenning werd onder meer onderzocht of onderdelen van de stopgezette BRP herbruikbaar zijn voor de bouw van een nieuwe burgerlijke basisadministratie onder gemeentelijke vlag. De VNG huurde daarvoor een groot deel van het team in dat bij het programmabureau oBRP verantwoordelijk was voor ontwikkel- en migratiewerkzaamheden om te zorgen dat het tot nu toe verrichte (denk)werk niet verloren gaat. Udo Groen, een ervaren bestuurder, werd aangetrokken om deze verkenning naar een Gemeentelijke Verenigde Registratie van persoonsgegevens (GVR) te leiden. 

Contracten opgezegd

Begin december bleek echter dat de door BZK vrijgegeven broncode en bijbehorende functionele en technische documentatie van de programmatuur voor de Basisregistratie Personen (BRP) onvolledig was. Ook zou er code zijn aangepast. Hergebruik is daardoor haast onmogelijk. Daarop besloten de gemeenten en de VNG te stoppen met hun project om een gemeentelijke basisregistratie op te zetten.

Programmadirecteur Groen is niet aangebleven om te onderzoeken wat er nu dan moet gebeuren om tot een modernisering van het huidige BRP-systeem (voorheen GBA: Gemeentelijke Basisadministratie) te komen. Een woordvoerder van de VNG laat desgevraagd weten dat 'alle contracten zijn opgezegd en dat er niet meer aan het project wordt gewerkt. Ook Udo Groen werkt hier niet meer.'

Verder praten

De VNG had voor deze verkenning en inhuurwerkzaamheden een budget van twee miljoen euro vrijgemaakt. Hoeveel daarvan al is opgemaakt, is niet duidelijk.

Staatssecretaris Raymond Knops, die de BRP-gifbeker van Plasterk heeft overgenomen, liet de vaste Kamercommissie BZK medio december weten dat hij medio april weer verder wil praten over de toekomst van een nieuwe basisregistratie. Dit doet hijhet  liefst samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Dan moet volgens planning een commissie van wijzen een evaluatie over de dramatische gang van zaken rond de oBRP hebben ingediend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-08T11:46:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.