Kabinet heft Bureau Digicommissaris op

Bas Eenhoorn draagt stokje over aan staatssecretaris Knops (BZK)

Dit artikel delen:

De afgezwaaide digicommissaris Bas Eenhoorn

Tijdens het afgelopen Nationaal Beraad Digitaal Overheid is ingestemd met het Digiprogramma 2018 en de nieuwe sturing op de Digitale Overheid. Die valt voortaan direct onder de politieke verantwoordelijkheid van Raymond Knops, de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De medewerkers van het bureau Digicommissaris handelen tot 1 maart 2018 nog de lopende zaken af.

In de zomer van 2014 werd Bas Eenhoorn voor vier jaar aangesteld als Digicommissaris, waarbij hij vier opdrachten meekreeg: de financiering moest op een duurzame manier worden geregeld, er moest duidelijkheid komen rondom governance, de generieke digitale infrastructuur (gdi) moest vorm krijgen en het Digiprogramma, een meerjarenplan over hoe de digitale overheid vormgegeven moet worden, moest het levenslicht zien.

Eenhoorn maakt de vier jaar niet vol, maar kondigde vorig jaar al aan te willen opstappen als het nieuwe kabinet zijn advies zou opvolgen om één bewindspersoon verantwoordelijk te maken voor de digitale overheid. Dat is gebeurd: Raymond Knops is dé portefeuillehouder digitale overheid, voor burgers en bedrijven.

De Digicommissaris deed zijn aanbeveling naar aanleiding van het rapport 'Maak Waar'. Daarin werd geconstateerd dat de overheid te weinig beseft dat de digitale dienstverlening tot de kern van het primaire proces behoort. Daarvoor is een actievere houding van overheidsorganisaties in de informatiesamenleving nodig. 

Een van de aanbevelingen uit het rapport is een stevige politieke en ambtelijke regie. De studiegroep heeft daarvoor een breed samengestelde ministeriële commissie voor ogen én het samenbrengen van de verantwoordelijkheden voor de digitale overheid onder één bewindspersoon.

Wederopbouw

Hans van der Stelt, directeur Bureau Nationaal Commissaris Digitale Overheid, wordt overigens met ingang van 15 februari 2018 programmadirecteur Wederopbouw bij het ministerie van BZK. Hij gaat leiding geven aan het programma om het herstel van de bovenwindse eilanden, met een accent op Sint Maarten, in goede banen te leiden.

Van der Stelt was eerder onder andere directeur Bedrijfsvoering, Organisatie en Informatiebeleid, en tevens departementale chief information officer (cio), bij de voormalige ministeries van Infrastructuur en Milieu en Verkeer en Waterstaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-25T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.