App en site overheid in 3,5 jaar 'handicap-proof'

Dit artikel delen:

Voor juni 2021 moeten alle apps van (semi)overheden voldoen aan Europese standaarden voor de toegankelijkheid van mensen met een handicap. Voor die tijd moeten websites al zijn aangepast aan Europese standaarden voor toegankelijkheid. Dat staat in een besluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In het besluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties staat dat alle websites en mobiele apps van alle overheden en semi-overheden toegankelijk en bruikbaar moeten zijn voor mensen met een handicap. Het is de bedoeling de verplichting in fases in te voeren: vanaf september 2019 voor nieuwe websites, vanaf september 2020 voor bestaande websites en vanaf juni 2021 voor mobiele apps.

Nederlandse overheden moesten al aan standaarden voldoen, nieuw is dat de wettelijk verplichte toegankelijkheid niet alleen voor externe websites geldt, maar ook voor interne intranetten en mobiele apps. 

De voorstellen voor de verplichte standaarden voor toegankelijkheid van overheids-apps en -websites zijn wettelijk vastgelegd in een besluit van de ministerraad, dat op voorstel van staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is ingediend.

Het gaat bijvoorbeeld om de ondersteuning van screenreaders, die voorlezen wat er op het beeldscherm staat, vergrotingssoftware die zowel tekst als afbeeldingen kan vergroten en de ondersteuning van spraakgestuurde browsers. 

Uitzonderingen: Video, online kaarten en live-uitzendingen

De rijksoverheid meldt in een toelichting dat op dit moment alleen in afspraken en beleidsregels vastgelegd is dat websites zo bruikbaar mogelijk zijn voor mensen met een handicap. 'Websites kunnen daar nu van afwijken volgens het principe pas-toe-of-leg-uit. Als de nieuwe wettelijke verplichting van kracht wordt, kan dat niet meer. Er blijven enkele bijzondere uitzonderingen mogelijk: bijvoorbeeld voor reproducties van stukken uit erfgoedcollecties (denk aan te weinig contrast), live-uitgezonden geluid of video en online-kaarten (essentiële informatie voor navigatie moet dan wel digitaal beschikbaar zijn). Ook digitale archieven die niet meer actief worden geraadpleegd en niet meer worden aangepast, vallen buiten de verplichting.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-05T11:58:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.