Vernieuwd C2000-netwerk pas in 2019 klaar

Dit artikel delen:
politie

Het volledige vernieuwde C2000-netwerk is pas in 2019 klaar. Dit betekent een vertraging van twee jaar ten opzichte van de oorspronkelijke planning. De oplevering wordt in twee delen geknipt: in 2018 wordt het spraaknetwerk vervangen, een jaar later is de vernieuwing van de radiobediening in de meldkamers gereed. C2000 is het communicatiesysteem voor alle hulpdiensten in Nederland.

Dit schrijft minister Ferd Grapperhaus van het ministerie van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer, meldt Verbinding, vakblad voor mobiele communicatie.

De minister schrijft dat het C2000-systeem uit drie delen bestaat: de vernieuwing van het spraaknetwerk C2000 door Hytera, de vernieuwing van de radiobediening door Eurofunk en de vernieuwing van het alarmeringsnetwerk P2000 door 2Way.

In de oorspronkelijke planning zouden deze drie delen van het systeem integraal worden opgeleverd. In de nieuwe planning is hierin een fasering aangebracht om zo minder risico te lopen bij het vervangen van het spraaknetwerk in 2018 en om ruimer de tijd te nemen voor de vernieuwing van de radiobediening in de meldkamers.

Een aantal van de nieuwe functionaliteiten van het vernieuwde C2000 komt beschikbaar bij ingebruikname van de nieuwe radiobediening in 2019. Het gaat hierbij om de functionaliteit van ‘free seating’ (plaats-onafhankelijk werken) en de mogelijkheden van terugmelding en encryptie bij het alarmeringsnetwerk P2000.

Volgens de bewindsman ligt het financiële risico van een latere oplevering van het vernieuwde systeem in hoge mate bij de leveranciers. Al leidt latere oplevering er wel toe dat het huidige systeem langer dient te worden onderhouden en dat de kosten van de interne programmaorganisatie voor het ministerie van JenV langer zullen doorlopen, aldus Grapperhaus.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-08T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.