Heusden wordt lid van ict-gemeentecoöperatie Beware

Aanbesteding voor innovatiepartner uitgesteld

Dit artikel delen:
Samenwerken

De gemeente Heusden is per 15 februari 2018 lid geworden van de intergemeentelijke ict-coöperatie Beware. In dit samenwerkingsverband werken gemeenten samen in het ontwikkelen van software, die eigendom wordt van de gezamenlijke leden.

Heusden is de vierde gemeente in de coöperatie. Wethouder Wim van Engeland is blij met de keuze. ‘Het geeft ons veel flexibiliteit. Door de ontwikkeling van software veel meer in eigen hand te houden zijn we niet alleen veel flexibeler, maar is er ook meer ruimte voor innovatie en kunnen we beter grip houden op de kosten.’

Applicaties

In de coöperatie bepalen de aangesloten gemeenten welke software nodig is en wanneer en hoe het ontwikkeld wordt. De ontwikkelde applicaties worden gedeeld met aangesloten gemeenten. Zo betalen zij samen één keer voor het (laten) ontwikkelen in plaats van dat ieder apart een eigen (vaak dure) licentie moet afsluiten. Een aantal applicaties is of wordt ontwikkeld. Zo komen binnenkort applicaties beschikbaar voor de ‘klantreis huwelijk’ en een subsidiesysteem. Met een aantal partners wordt een innovatieve generieke Mijnapp-toepassing modulair opgebouwd.

Een woordvoerder geeft een toelichting op de applicaties. ‘Klantreis Huwelijk is een e-dienst zodat de burger de Huwelijksaankondiging geheel digitaal kan doorlopen. Dit inclusief het kiezen van de locatie, de trouwambtenaar en eventuele opties. Dit alles gebaseerd op de ‘klantreis’ zoals die in samenspraak met burgers is opgesteld. Het subsidiesysteem betreft een applicatie die het gehele subsidieproces, van digitale aanvraag tot beschikking, faciliteert. Mijnapp-toepassing is een mobile-only-applicatie waarin diverse klantreizen verwerkt zijn, bijvoorbeeld wat betreft huwelijk, verhuizing et cetera. De kracht van Mijnapp is dat op basis van een open informatiemodel en standaarden allerlei klantreizen ‘gemodelleerd’ kunnen worden naar de voorkant. Ook het principe van herbruikbare componenten (zoals agenda, betaling et cetera) is onderdeel van deze oplossing. Dit alles gebaseerd op api-standaarden ter ontsluiting naar backoffice systemen.’ Als voorbeeld noemt hij dat mobile-only (apps) zich bij uitstek lenen om statusinformatie van een aanvraag proactief aan de burger kenbaar te maken.

Met welke leveranciers werken de aangesloten gemeenten nu samen? De zegsman: ‘Momenteel werken we met een aantal leveranciers samen, dat is per toepassing verschillend. Enerzijds wordt samengewerkt op een application platform as a servicer (aPaaS van een leverancier, in een ander traject wordt opensource ingezet waarin de leverancier samen met ons de inrichting verzorgt.’

Aanbesteding voor innovatiepartner uitgesteld

Vorig jaar gaf de coöperatie aan een marktconsultatie te organiseren ter voorbereiding op de Europese aanbesteding van een innovatief partnerschap op het terrein van applicatieontwikkeling. ‘Het doel van de marktconsultatie is om geïnteresseerde partijen nader te informeren over de achtergrond en doelstelling van de aanbesteding en het partnerschap te bespreken. De Europese aanbesteding zal kort na de marktconsultatie van start gaan. Dat is naar verwachting dit voorjaar (2017, red), waarna in september de partner wordt geselecteerd’, stelde Beware destijds.

Inmidddels is de eerder genoemde tijdspanne verleden tijd en heeft men een andere route gekozen. ‘Uit de marktconsulatie bleek dat er veel enthousiasme en interesse is bij diverse partijen. Om de daadwerkelijke aanbesteding te kunnen doen is er meer voorbereidingstijd nodig. Dit heeft vooral te maken met visievorming (wat is de business-stip), maar ook welke sourcingsstrategie hoort daar het beste bij. Momenteel wordt gewerkt aan de invulling van deze randvoorwaarden. Tegelijkertijd beproeven we de Beware-strategie in een beperkte aanbesteding (pilot), dat is uiteindelijk de klantreis Huwelijk. Hierin krijgen we input voor de uiteindelijke aanbesteding ,maar ook een daadwerkelijk product wat inzetbaar is voor burgers en andere gemeenten. Dit volgens het principe: één keer ontwikkelkosten, onbeperkt keer verspreiden.’

Beware

Beware, opgericht door de gemeenten Eindhoven, Boxtel en Sint Michielsgestel, wil de ontwikkeling en eventueel de exploitatie van gemeente-applicaties in eigen hand houden. Boxtel en Sint Michielsgestel werkten al op ict-gebied met elkaar samen middels de ambtelijke fusieorganisatie Mijngemeentedichtbij. De coöperatie is in januari 2017 officieel van start gegaan en staat open voor deelname van andere gemeenten.

Met Beware willen de deelnemende gemeenten op een fundamenteel andere manier hun eigen ict regelen, met name het aanschaffen van nieuwe software. Gemeenten zijn naar eigen zeggen nu nog erg afhankelijk van een beperkt aantal ict-leveranciers

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-19T11:57:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.