'Ict beïnvloedt rechten van de mens'

Dit artikel delen:

Het Europees Parlement pleit ervoor dat overheden ict niet gebruiken voor het volgen en toezien op privacy. Het roept ook bedrijven op om zich hiervan te onthouden. Het Europees Parlement doet deze oproep in een politieke verklaring over mensenrechten in een door ict gedomineerde maatschappij.

Het document laat zien welke gevolgen communicatietechnologie en het toenemende gebruik van internet hebben op de universele verklaring van de rechten van de mens. Het Europees Parlement vindt het een taak van de overheden om het gebruik van technologie te stimuleren, zonder dat daarbij de algemene vrijheden in het geding komen. De richtlijn moet Europese regeringen en bedrijven laten zien hoe om te gaan met technologie die zowel de mensenrechten verbeteren als bedreigen. “Het gebruik op grote schaal van persoonlijke gegevens […] heeft de efficientie van overheid en private sector verbeterd. Daarbij kan ict worden gebruik om de privacy te beschermen. Toch kunnen zulke voordelen in technologie een serieuze bedreiging vormen voor privépersonen en –correspondentie”, aldus de verklaring.

Ook zijn er onder meer uitspraken gedaan over het recht op onderwijs en de bescherming van intellectuele eigendommen. Het document is hier te vinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-27T08:05:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.