Fiscus verzweeg DDoS uit angst voor copycats

Dit artikel delen:
Belastingdienst

De Belastingdienst kampte niet alleen woensdag 7 maart 2018 met een DDoS-aanval, ook de dag ervoor, dinsdag 6 maart 2018, raakten de servers overbelast door een stormvloed aan verzoeken. Die aanval op dinsdag werd aanvankelijk afgedaan als een technische storing. De dienst vreesde voor kopieergedrag van cybercriminelen.

In de meldingen van storingen op de site van de Belastingdienst staat de storing van 6 maart 2018 vermeld als 'technische storing.'

De DDoS die wel direct werd aangeduid als aanval begon woensdag 7 maart rond 15.00 uur. Ook DigiD werd getroffen, dat was rond 15.25 uur. In de avond, omstreeks half acht, waren beide diensten weer bereikbaar.Volgens de Belastingdienst heeft de verstoring geen invloed op de veiligheid van de gegevens van de belastingbetaler, ook niet als mensen een aangifte aan het doen waren terwijl het systeem overbelast raakte.

Op 29 januari 2018 werd de Belastingdienst ook getroffen door een DdoS-aanval. Op 6 februari werd eenachttienjarige verdachte uit het Brabantse Oosterhout aangehouden. Hij wordt ook in verband gehouden met aanvallen op ABN Amro, ING en Rabobank.

DDos-aanval

Bij een DDoS-aanval wordt een web-dienst bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer, waardoor systemen overbelast raken. De veiligheid van de data, of in dit geval het geld, is niet in het geding. Door de anonimiteit van het internet is het zeer uitzonderlijk dat een verdachte gevonden wordt. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-08T11:03:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.