Ict omzetbelasting en loonheffingen fiscus kritiek

Dit artikel delen:
Belastingdienst

Als de ict achter de omzetbelasting en loonheffingen bij de Belastingdienst uitvalt, zijn de gevolgen niet te overzien. De omzetbelasting levert naar verwachting in 2018 alleen al ruim 52 miljard euro op en de uiteindelijke opbrengst van loon- en inkomstenbelasting is dit jaar geschat op meer dan 55 miljard euro. Dit meldt De Telegraaf na een uitgelekte presentatie van de top van de Belastingdienst aan de Tweede Kamercommissie Financiën

Afgelopen jaar stortte het it-systeem van de erf- en schenkbelasting nog in, waardoor een tegenvaller van 450 miljoen euro op de begroting ontstond. De ict achter de omzetbelasting en loonheffingen zijn er volgens de presentatie nóg slechter aan toe.

‘Het hart van de primaire processen’

In februari liet staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66) al weten dat de it-problematiek bij de Belastingdienst hardnekkig en complex is en dat het jaren duurt voordat het probleem is opgelost. Verouderde systemen raken volgens de staatssecretaris ‘het hart van de primaire processen’ en ook de uitstroom van it-personeel draagt niet bij aan een snelle oplossing.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Helaas is het niet alleen de ict die er slecht aan toe is. De (nieuwe) processen daaromheen zijn m.i. een complete janboel geworden. Vroeger liep alles via een lokale kantoor waar mensen met veel ervaring er voor zorgde dat alles redelijk vlot liep. Dat is nu verleden tijd. Zelfs een eenvoudige handeling heeft tot vervolg dat allerlei kantoren van Amsterdam tot Heerlen worden ingeschakeld om langs elkaar te werken. De allerergste is het kantoor "Centrale Administratieve Processen" te Amsterdam. Behalve dat het ellenlang is voor dat er een reactie van hen komt presteren zij het om 1) elementaire fouten te maken 2) actie te beloven die niet gebeurt 3) foutieve informatie te geven 4) een telefoonnummer voor vragen te geven dat "voor technische redenen" niet bereikbaar is (volgens een bandje). Het resultaat was dat ik vijf maanden lang niet in staat was om een aangifte omzetbelasting te doen. De enige reden dat het nu wel mogelijk is was omdat ik een brief cc had gedaan naar mijn lokale kantoor en een ambtenaar daar mij informeel had benaderd en mij vertel hoe ik uit die moeras kon komen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-12T11:42:00.000Z Zamire Willems
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.