Haagse rechter: Geen uitstel inlichtingenwet

Dit artikel delen:
vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel sleepwet genoemd die op 1 mei 2018 is ingegaan, wordt niet uitgesteld. Dat bepaalt de Haagse rechtbank in een uitspraak na een kort geding waarin onder andere verschillende ict-partijen om uitstel van de wet vroegen. Ze vinden dat de wet op punten moet worden aangepast.

Datacenterbeheerder BIT uit Ede, die het kort geding mede-aanspande, beraadt zich op vervolgstappen en spreekt van een ‘negatieve’ uitspraak.

Een coalitie van ict- en techbedrijven, journalisten, advocaten en ngo’s dagvaarde 7 juni 2018 de staat om de invoering van de Wiv.

De groep is teleurgesteld dat rechter heeft uitgesproken dat de wet onveranderd in stand blijft. ‘De regering kondigde eerder aan de wet aan te passen naar aanleiding van het raadgevend referendum in maart, waarbij de meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen de wet stemde. Desalniettemin bevat de Wiv fundamentele problemen en is deze op bepaalde onderdelen in strijd met de mensenrechten.‘

Wido Potters, manager support & sales bij BIT, zegt ini een verklaring: 'De proportionaliteit van de maatregelen is dubieus. Veel organisaties moeten data afstaan en netwerken tapbaar maken, wat betekent dat de privacy van burgers ver te zoeken is. Laat ik duidelijk stellen dat ook wij criminelen achter de tralies willen hebben, waarbij het aftappen van verdachten waardevol kan zijn. Het aftappen van datastromen van hele grote groepen burgers is hiervoor niet nodig. Ook zonder deze privacyschending is gericht onderzoek mogelijk. En als die beperktere bevoegdheden daadwerkelijk ingezet worden, blijken ze succesvol. Dat deze bevoegdheden niet worden benut, is een ander issue.”

De coalitie bestaat uit BIT, MijnDomein, Speakup, Voys, Bits of Freedom, Free Press Unlimited, Greenpeace International, het NJCM, de NVSA, het Platform Bescherming Burgerrechten, Privacy First en De Waag.


'Genoeg garanties tegen misbruik'

In een toelichting op de uitspraak, meldt de rechtbank dat de wet als geheel voldoende garanties biedt om misbruik tegen te gaan. De rechbank: 'Ter onderbouwing van hun standpunt dat de door hen genoemde bepalingen van de Wiv2017 een inbreuk vormen op diverse fundamentele privacy-grondrechten, hebben de eisers onder andere een beroep gedaan op artikel 8 EVRM. Dat artikel beschermt het individu tegen willekeurige inbreuken van de overheid op onder meer de grondrechten op respect voor zijn privéleven en zijn correspondentie.'

De rechter vervolgt: 'In dat artikel is bepaald dat een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van een individu gerechtvaardigd kan zijn, maar alleen als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Bij de beoordeling of dat het geval is let de voorzieningenrechter niet alleen op de (tekst van de) door eisers genoemde bepalingen, maar op de wet als geheel.'

De rechter stelt dus dat in die wet als geheel voldoende waarborgen en garanties tegen misbruik zijn opgenomen. Volgens de rechter kan dus niet worden geconcludeerd dat de bepalingen die door de tegenstanders van de wet zijn aangedragen tot buitenwerkingstelling van die wet leiden. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Lang leve de democratie........

Toen ik las 'rechtbank Den Haag' wist ik al hoe de vlag erbij hing. Wat door diverse onderzoeksjournalisten al meerdere malen is aangetoond is dat de meest stoute rechters allemaal uit Den Haag komen. Met haar ons kent ons cultuurtje waarbij rechters en advocaten elkaar de hand boven het hoofd houden waarbij niet toegestane samenwerkingsverbanden ook vrij regelmatig voorkomt. Inmiddels ben ik zelf al zo ver dat ik geen enkele uitspraak van welke Nederlandse rechter per direct geloof en er altijd een kanttekening bij maak totdat duidelijk gemaakt kan worden dat die uitspraak ook daadwerkelijk klopt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-26T10:52:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.