Kabinet biedt meer ruimte voor ict-experimenten

Ministerraad stemt in met agenda digitale overheid

Dit artikel delen:
Succes

De ministerraad stemt in met NL Digibeter. Dat is een agenda voor de digitale overheid. Door te experimenteren en innoveren wil staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de dienstverlening aan burgers en ondernemers verbeteren.

NL Digibeter is een gezamenlijke agenda van alle overheden met belangrijke publieke en private partners. De agenda zet uiteen hoe het contact van de overheid met burgers en ondernemers slimmer, toegankelijker en persoonlijker kan. 'De overheid gaat op een andere manier werken. De luiken gaan open, we geven ruimte aan nieuwe initiatieven en gaan connecties aan met nieuwe partijen. We moeten niet bang zijn om fouten te maken. Dat hoort bij experimenteren. Zo komen we stap voor stap verder', aldus staatssecretaris Knops.

Door te experimenteren en innoveren moet de dienstverlening aan burgers en ondernemers worden verbeterd. Een van de instrumenten, die daarvoor worden ingezet, is een innovatiebudget voor bedrijven en studenten om oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken te bedenken.

Verder worden, om de dienstverlening daadwerkelijk toegankelijker te maken, digitaal mindervaardigen betrokken bij de ontwikkeling en het testen van dienstverlening. Ook wil het kabinet lokale initiatieven ondersteunen die mensen helpen om digitaal wegwijs te worden en de samenwerking met het bedrijfsleven zoeken.

Inzicht in data-opvraag

Kleine marktpartijen krijgen ook de kans om mee te doen aan overheidsopdrachten en er wordt een MijnOverheid voor Ondernemers gelanceerd.

In het kader van NL Digibeter krijgen burgers inzicht in wie, op welk moment en waarom hun gegevens heeft ingezien. Ook krijgen zij het recht om aanvragen digitaal te doen en kunnen zij net als ondernemers verkeerd ingevulde gegevens in de MijnOverheid-omgeving corrigeren.

Voor de financiering van de agenda is er - naast het reguliere begrotingsgeld van de betrokken overheden - een Investeringspost Digitale Overheid beschikbaar op de begroting van het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Samenhang

NL Digibeter staat niet op zichzelf en is onderdeel van de Nederlandse digitaliseringsstrategie, Nederland Digitaal. Dit is een kabinetsbrede strategie over alles wat met digitalisering te maken heeft. De Agenda Digitale Overheid richt zich specifiek op de overheid en het contact met burgers en ondernemers. Ook op het gebied van cyberveiligheid is er een aparte agenda, namelijk de Nederlandse Cyber Security Agenda.

Daarnaast kan NL-Digibeter niet los gezien worden van onder meer het Interbestuurlijk Programma van het Rijk en de medeoverheden, de Digitale Agenda 2020 van de VNG, de strategie Common Ground van de gemeenten, het plan De Digitale Samenleving van de VSNU en de Europese Digitale Agenda. Verder moet Nederland Digitaal aansluiten bij Europese afspraken, zoals de Talinn-verklaring over de eOverheid in Europa.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Lijkt me een geweldig initiatief, gezien het fabuleuze track record dat de overheid heeft als het gaat om digitalisering. Ik zie nu al weer miljoenen verdwijnen in allerhande adviestrajecten, rapporten en andere zwarte gaten. En over een handvol jaar staat iedereen weer te kijken waarom het nou toch zo mis kon gaan en waar al dat geld ook al weer aan uitgegeven is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-16T10:56:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.