Kabinet trekt 165 miljoen uit voor NL Digibeter

Dit artikel delen:

Voor NL Digibeter, de agenda voor de digitale overheid, trekt het kabinet de komende drie jaar 165 miljoen euro uit. Dit bedrag staat op de begroting van het ministerie van BZK als Investeringspost Digitale Overheid. Deze post bedraagt jaarlijks 55 miljoen euro, voor de jaren 2019 t/m 2021.

De ministerraad stemde vorig maand in met NL Digibeter. Dat is een agenda voor de digitale overheid waarbij overheden optrekken met belangrijke publieke en private partners. Het uiteindelijke doel is om te zorgen dat middels nieuwe digitale diensten en producten het contact van de overheid met burgers en ondernemers slimmer, toegankelijker en persoonlijker kan.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is portefeuillehouder van deze agenda. Volgens staatssecretaris Raymond Knops ligt er ruimte om te experimenteren en innoveren. Een van de instrumenten, die daarvoor worden ingezet, is een innovatiebudget voor bedrijven en studenten om oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken te bedenken. Ook krijgen kleine marktpartijen de kans om mee te doen aan overheidsopdrachten en er wordt een Mijn Overheid voor Ondernemers gelanceerd.

Verder worden, om de dienstverlening daadwerkelijk toegankelijker te maken, digitaal mindervaardigen betrokken bij de ontwikkeling en het testen van dienstverlening. Ook wil het kabinet lokale initiatieven ondersteunen die mensen helpen om digitaal wegwijs te worden en de samenwerking met het bedrijfsleven zoeken.

Financiering

Voor de financiering van de agenda is er - naast het reguliere begrotingsgeld van de betrokken overheden - de Investeringspost Digitale Overheid beschikbaar op de begroting van het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 

Uit navraag bij het ministerie blijkt deze post in de periode 2019-2021 op 165 miljoen euro te zijn begroot. Overigens is een deel van deze post bedoeld voor de versterking van de GDI: de generieke digitale infrastructuur die de basis vormt voor de digitale dienstverlening van de rijksoverheid. In dit kader werkt BZK aan een vernieuwde Berichtenvoorziening van MijnOverheid en aan de verdere ontwikkeling van het authenticatiestelsel eID zodat digitaal inloggen op een hoger betrouwbaarheidsniveau mogelijk wordt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-16T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.