Mona Keijzer (EZK) promoot 'oranje' ict in Brazilië

Staatssecretaris neemt tevens deel aan Argentijnse G20-top over digitale markt

Dit artikel delen:

Staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is samen met Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen op handelsreis naar Brazilië. Zij tonen daar de expertise van Nederland op het gebied van digitale en industriële technologieën. De reis duurt tot en met 22 augustus. Daarna vliegt de bewindsvrouw naar de G20-top in Argentinië, waar onder meer wordt gesproken over een gezamenlijke beleidsagenda voor een sterkere wereldwijde digitale markt.

Volgens het ministerie van EZK liggen er in Brazilië mogelijkheden voor het toepassen van industriële technologie in bijvoorbeeld de vliegtuig- en de scheepsbouw. Ook ict-oplossingen rond big data en blockchain voor de biomedische sector, voedselindustrie en zorg zijn kansrijk.

Doel van de handelsreis is dan ook overeenkomsten te sluiten over samenwerking, onder meer op het vlak van onderzoek en ontwikkeling. Dat moet uiteindelijk leiden tot het benutten van groeikansen op de voor Nederland interessante Braziliaanse markt. Nederland is de vierde mondiale importeur qua grootte van Braziliaanse goederen (4,2 miljard euro) na China, de Verenigde Staten en Argentinië. Andersom exporteert Nederland voor 3,3 miljard euro aan goederen naar het Zuid-Amerikaanse land. In de afgelopen tien jaar is de jaarlijkse Nederlandse exportwaarde ruim verdubbeld.

Ook binnen het EU-innovatieprogramma Horizon 2020 neemt de samenwerking tussen Nederland en Brazilië een prominente plek in. Van de 88 toegekende projecten met een Braziliaanse deelnemer worden er in 35 gevallen met een Nederlandse partner gewerkt. Voor deze projecten is 26,8 miljoen euro (Nederland) en 5,3 miljoen euro (Brazilië) aan EU-ondersteuning toegezegd, aldus het ministerie in een persbericht.

G20-top

Na haar bezoek aan Brazilië neemt staatssecretaris Keijzer namens het kabinet deel aan de G20-top over digitale economie in het Argentijnse Salta (donderdag 23 en vrijdag 24 augustus). Daar spreken vertegenwoordigers van de twintig grootste economieën over de gezamenlijke beleidsagenda voor een sterkere wereldwijde digitale markt. Nederland is net als in 2017 (Duitsland) door het gastland toegevoegd als deelnemer aan de G20.

Onlangs presenteerde de staatssecretaris namens de regering de strategie Nederland Digitaal, Dit is een kabinetsbrede strategie over alles wat met digitalisering te maken heeft. Hiermee wil het kabinet bijvoorbeeld het verdienvermogen van Nederland verder versterken, zorgen voor betere digitale vaardigheden en cyberveiligheid in de maatschappij. Deelname aan de G20 biedt Nederland de kans om de verbinding te maken tussen de nationale digitaliseringsstrategie en de internationale ambities op dit gebied.

In het kabinet-Rutte III is Raymond Knops (CDA) als nieuwe staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) verantwoordelijk voor de rijksbrede ict. Zijn CDA-collega Mona Keijzer heeft als staatssecretaris van EZK onder andere de portefeuilles telecom en digitalisering (van de samenleving) toebedeeld gekregen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-20T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.