BIT toetst grote ict-projecten politie en rechtspraak

Ook extra toezicht via Rijks ICT Dashboard

Dit artikel delen:
Onderzoek

De Nationale Politie en de Raad voor de Rechtspraak moeten ict-projecten die groter zijn dan vijf miljoen euro ter toetsing voorleggen aan het BIT. Ook moeten zij hierover rapporteren op het Rijks ICT Dashboard. Beide organisaties maakten tot voor kort geen onderdeel uit van het rijksbrede BIT-stelsel.

Dit heeft minister Ferd Grapperhaus van het ministerie van Justitie & Veiligheid de Tweede Kamer laten weten. Hij kondigde eind vorig jaar al aan dat het BIT strenger zou gaan toezien op de kwaliteit van projecten bij de politie na talloze ict-debacles. De aanscherping van het toezicht was ook op verzoek van de politie zelf; die vroeg om een extra kwaliteitstoets op grote ict-projecten.

Voor de Raad voor de Rechtspraak geldt - schrijft de minister - dat het extra toezicht onderdeel is van het 'zeer recent overeengekomen breder toezichtsarrangement, dat actievere betrokkenheid van mijn ministerie bij het digitaliseringsproces en de informatievoorziening van de Rechtspraak behelst.' Directe aanleiding waren de nieuwe problemen bij het digitaliseringsprogramma KEI en het uiteindelijk stopzetten hiervan eerder dit jaar.

Dashboard

Grote ict-projecten bij de politie en de Raad voor de Rechtspraak worden dus voortaan ook extern ter advisering voorgelegd aan het BIT. Daarnaast worden ze opgenomen in het Rijks ICT Dashboard waar van elk groot ict-project van vijf miljoen euro of meer een impressie, de status en de voortgang wordt weergeven. Actualisering van dit monitoringinstrument vindt tussentijds plaats naar aanleiding van Kamerstukken en/of een herijking van de businesscase of het projectplan én jaarlijks uiterlijk vóór 1 april.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

en wie wordt de Rene Veldwijk van justitie?

Voor alle duidelijkheid, "ict-projecten die groter zijn dan vijf miljoen euro ter toetsing voorleggen aan het BIT" klopt niet.
Art. 1 sub b van het BIT-instellingsbesluit definieert 'ICT-project' als 'een project of programma, met een ICT-component van ten minste € 5.000.000'
Klein maar essentieel verschil, met potentieel grote consequenties.

Overigens is het BIT-instellingsbesluit overeenkomstig gewijzigd : https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2018-41047.html

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-18T11:07:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.