Computable-debat over open source op Overheid 360°

Met aandacht voor Europa, Stichting Delta 10 en cloudontwikkelingen

Dit artikel delen:

Debat van Computable tijdens Overheid 360° in 2017 (foto: Christel Tuin).

Het gebruik van open source software is de afgelopen tien jaren flink toegenomen bij overheden. In Nederland is er nu ook Stichting Delta 10 die software ontwikkelt in samenwerking met overheden. Tijdens het congres Overheid 360° op 10 oktober 2018 in Jaarbeurs Utrecht organiseert ict-vakblad Computable een debat over het gebruik van open source, waar de kansen liggen en wat de succesfactoren voor open source in publieke diensten zijn.

Hoofdmediapartner Computable organiseert de interactieve sessie 'Open source bij overheden: wat speelt er in Europa en Nederland'. In deze sessie trapt Gijs Hillenius af met een presentatie over de succesfactoren voor open source in publieke diensten in Europees verband. Hillenius is expert team leader bij het Open Source Observatory van de Europese Commissie.

Hillenius bespreekt de cruciale organisatie-vereisten voor overheden (en belanghebbenden) die open source succesvol willen inzetten. Daarbij gaat hij in op de voordelen en nadelen van open source voor publieke diensten. Ook behandelt hij Europa's voornaamste praktijkvoorbeelden voor de inzet van open source en geeft hij aan wat de aanknopingspunten in Nederlands en Europees politiek beleid zijn.

Stichting Delta 10

In Nederland is het gebruik van open source software de afgelopen jaren flink toegenomen bij overheden. Sinds kort is een aantal publieke diensten open source software gaan publiceren, in samenwerking met Stichting Delta10, een organisatie die herbruikbare open source oplossingen voor overheden ontwikkelt. Bart Jeukendrup, bestuurslid bij Stichting Delta 10, licht toe hoe het publiceren van software een nieuwe dynamiek creëert en kennisdeling en samenwerking kan bevorderen tussen overheden. Jeukendrup is lead software engineer bij Stichting Pleio, een open source samenwerkingsplatform voor overheden.

In deze debatsessie laat ook VNG Realisatie (voorheen KING) zijn licht schijnen over open source en overheden. Theo Peters zal als unitmanager vanuit VNG Realisatie onder andere ingaan op cloudontwikkelingen.

Aanmelden voor het debat kan via de website.

Programma

Tijdens Overheid 360° zijn er talloze presentaties, discussies en oplossingen, verdeeld over vier subthema’s: een datagedreven overheid, een kansrijke overheid, een wendbare overheid en een veilige overheid. Meer voorbeelden van sessies per subthema zijn terug te vinden op de website www.overheid360.nl.

Overheid 360° wordt georganiseerd door Jaarbeurs in samenwerking met de gemeente Utrecht, Native Consulting, VNG Realisatie en Ynformed. Het congres wordt mede mogelijk gemaakt door marktpartijen. Hoofdmediapartner is ict-vakblad Computable. Voor medewerkers van publieke organisaties is deelname kosteloos. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-24T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.