Rijk moet ict-schikking duidelijker melden

Cio-Rijk om de tafel met departementen; melding in Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk verplicht

Dit artikel delen:

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kasja Ollongren

Schikkingen tussen ict-leveranciers en de rijksoverheid moeten voortaan duidelijker gemeld worden. Tot nu toe waren er geen rijksbrede regels, maar dat moet veranderen. De Rijks-cio moet met de departementen om de tafel om afspraken te maken. Ook worden schikkingen met ict-leveranciers voortaan meegenomen in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk.

Dat schrijft BZK-minister Ollongren na vragen van D66-kamerlid Kees Verhoeven. Hij vroeg zich naar aanleiding van het Computable-artikel ‘Capgemini schikt ict-fiasco SVB voor 20,2 miljoen’ af of het ministerie voldoende transparant was geweest over die schikking.

De schikking is, zoals minister Ollongren in haar Kamerbrief vermeldt, op 21 augustus aan de Tweede Kamer gemeld, maar werd nauwelijks opgemerkt. Dat moet in de toekomst anders. Ze schrijft: ‘Ik ben het met u eens dat transparantie in alle stadia van ict-projecten geboden is.’ Maar zij stelt ook vast dat er geen rijksbrede afspraken zijn over het delen van schikkingsinformatie met de Tweede Kamer.

‘Ik ben het met u eens dat dit wel wenselijk is en zal de Cio-Rijk verzoeken om hierover afspraken te maken met de departementen. Een jaarlijks overzicht van door de departementen gemelde schikkingen met ict-dienstverleners zal tevens voortaan jaarlijks worden meegenomen in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk’, antwoordt ze op de vragen van Verhoeven.

Afgelopen vijf jaar

Op de vraag hoe veel van dit soort schikkingen met ict-leveranciers de afgelopen vijf jaar hebben plaatsgevonden antwoordt de minister: ‘Er zijn mij over de afgelopen vijf jaar, met uitzondering van het hierna volgende, bij BZK en andere departementen geen andere gevallen bekend van rechtszaken met ict-dienstverleners die geresulteerd hebben in een schikking.’

Ze vervolgt: ‘Het ministerie van OCW heeft mij laten weten dat door het Nationaal Archief in 2017 een schikking is getroffen met een ict-dienstverlener (PQR. Red.) ten behoeve van voortijdige beëindiging van een ict-beheercontract, nadat een kort geding over deze zaak eerder in het voordeel van de Staat was beslecht. Met deze schikking zijn over en weer geen kosten gemoeid geweest.’ 

Schikking Capgemini

Ict-dienstverlener Capgemini heeft deze zomer in stilte een schikking getroffen van 20,2 miljoen euro met de SVB (Sociale Verzekerings Bank). Dat bedrag is betaald na een slepend conflict over het mislukken van de ontwikkeling van een multi-regelingensysteem door Capgemini. Aanvankelijk vocht de dienstverlener de schadeclaim aan, maar het bedrijf blijkt nu toch de handdoek in de ring te hebben gegooid.

De schikking is op 21 augustus 2018 getroffen en gemeld in een kamerbrief van staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zowel de Tweede Kamer en de SVB als Capgemini hebben er verder geen ruchtbaarheid aan gegeven. Computable werd door een lezer op de moeilijk vindbare Kamerbrief over de miljoenenschikking gewezen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-04T16:48:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.